bdf.brcko@gmail.com

Traži se zakon koji bi kontrolisao divljanje cijena u Brčkom

Poslanik SNSD-a u Skupštini Brčkog Srđan Blažić izjavio je danas Srni da će ova stranka ponuditi koalicionim partnerima na usvajanje zakon o regulisanju cijena kao odgovor na poremećaje tržišta i nekontrolisano poskupljenje robe u distriktu.

Blažić je podsjetio da oblast formiranja, praćenja i kontrole cijena, kao i eventualne mjere u slučajevima značajnijih poremećaja na tržištu, još nije zakonski uređena, zbog čega je jako važno što prije usvojiti zakonodavni okvir koji će Vladi Brčkog omogućiti donošenje odluka kojima bi se preciznije definisale mjere intervencije na cijene robe i usluga.

– Već nekoliko mjeseci bilježi se konstantan rast cijena proizvoda i usluga, a posebno se to odnosi na osnovne životne namirnice. Nagli rast inflacije na jednoj strani, a istovremeno neznatno povećanje prosječne plate na drugoj, sve građane Brčko distrikta dovelo je u težak položaj za snabdijevanjem proizvodima i uslugama koji se računaju u potrošačku korpu – rekao je Blažić.

Napominjući da sve prognoze govore da će turbulencije na tržištu robe i usluga biti nastavljene, Blažić je rekao da Vlada distrikta mora intervenisati što je prije moguće kako bi se zaštitili građani i njihova kupovna moć, zbog čega će zakon biti predložen već na prvoj narednoj sjednici Skupštine.

– Siguran sam da će ova naša inicijativa biti prihvaćena od svih poslanika u Skupštini i da će vrlo brzo na snagu stupiti zakon koji će dati mogućnost za ograničavanjem cijena i marži, ali i kazniti sve one privredne subjekte koji koriste vanredne okolnosti na tržištu i neopravdano povećavaju cijene i prisvajaju veću dobit, na štetu građana distrikta – rekao je Blažić.

 

Izvor: srpskacafe.com

Izdvojeno