bdf.brcko@gmail.com

Hoće li Velika Britanija postaviti svoje trupe u Brčko Distriktu?

Zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns postavila je na sjednici nekoliko pitanja ministrici vanjskih poslova te zemlje Liz Truss vezanih za sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“U pravu ste, zabrinuti smo, imali smo sastanak sa ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana. Sve se svodi na pitanje ekonomije, ostavljeno je previše prostora za uticaj Rusije i Kine. Trebamo to zamijeniti britanskim nacionalnim ulaganjima, ono što sad radimo, a naši saveznici – zemlje Europske unije, također to trebaju uraditi”, kazala je Truss.

Kearns je navela da će uskoro biti 30 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, te napomenula da scene iz Ukrajine podsjećaju mnoge stanovnike BiH na sopstvena iskustva.

Što se tiče ekonomije, Kearns je istakla da postoji jedna stvar koju Velika Britanija može uraditi odmah.

“Republika Srpska se prošle godine zadužila 350 miliona funti (820 miliona KM) na londonskoj berzi, i to je jedino mjesto na svijetu gdje su to mogli učiniti kako bi finansirali svoj dug. Kako im možemo ukinuti pristup našem finansijskom kapitalu?”, pitala je Kearns.

“Sigurno, radimo na pravnim koracima da sankcionišemo oligarhe u Rusiji, Bjelorusiji, ali i secesioniste u Bosni i Hercegovini”, kazala je Truss.

Kearns je napomenula da bi Velika Britanija mogla postaviti svoje trupe u Brčko distriktu, kritičnoj tački u Bosni i Hercegovini, te pitala Truss jesu li razmišljali o tome i o priključenju snagama EUFOR-a.

“O svemu tome ću razgovarati sa našim ministrom odbrane, a naš sastanak je uskoro”, odgovorila je Truss.

 

Izdvojeno