bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelniku Kadriću uručen najstariji pisani trag o spominjanju Brčkog

U okviru obilježavanja 22.godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, danas je gradonačelniku Esedu Kadriću uručena kopija najstarijeg pisanog dokument u kojem se spominje Brčko, a riječ je o Povelji koja datira iz 1422. godine. Povelju je uručio direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović u prisustvu članova Vlade, Službe za arhiv Brčko, predsjednika Skupštine Siniše Milića te predstavnika Arhiva Vojvodine.

Gradonačelnik Kadrić zahvalio se Kuzmanoviću i njegovim saradnicima na donesenoj kopiji ovog važnog dokumenta iz Arhiva u Budimpešti, te je kazao da će on biti istaknut i vidljiv za sve goste u Gradskoj vijećnici.

„Za nas je ovaj dokument kao neka vrsta rođendana Brčkog, jubilej od 600 godina od kako se  u prvom dokumentu, do koga smo za sada došli, spominje Brčko, tako da svim brčacima i brčankama čestitam 600 godina postojanja našeg grada“, izjavio je Kadrić.

Kako je kazao Kuzmanović, kopija povelje može da posluži kao inspiracija arhivima, upravama i svim građanima da se na još bolji način povežu, kao što je to slučaj za Novi Sad i Brčko.

„Povelja je pisana na staroslavenskom jeziku, te će naše kolege prevesti cjelokupan tekst kojeg ćemo poslati gradonačelniku. Za sada smo utvrdili suštinu povelje, a odnosi se na mađarskog kralja Žignuma, koji je te 1422.godine jednom plemiću dodijelio neke posjede i tu se spominje prvi put mjesto Barkaz, odnosno današnje Brčko“ istakao je Kuzmanović.

 

 

 

Izdvojeno