bdf.brcko@gmail.com

UMJESTO EUFOR-a U BRČKOM “SUDŽUKA FEST 2022.”

Međunarodni festival sudžuke ,,Sudžuka fest 2022” održaće se sutra, 5. marta, na platou robne kuće ,,Sloboprom’’ i TC ,,Bingo” u Brčkom, od 10 do 16 časova. Na ovom festivalu svoje proizvode predstaviće mesari i mesne industrije iz regiona. Osim promotivne prodaje, u okviru festivala održaće se i takmičenje za izbor najbolje sudžuke u industrijskoj i zanatskoj proizvodnji. Svoje uzorke poslali su mesnice iz Srbije (Sjenica, Novi Pazar, Prijepolje, Tutin, Zlatibor). Osim mesara iz Brčko distrikta, uzorke za takmičenje poslale su mesne industrije iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kao i mesnice iz BiH.

Stručni tim za ocjenu najboljih sudžuka predvodiće profesor dr Amir Ganić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, zajedno sa ostalim članovima žirija, potvrđenim sa iskustvom u mesopreradi i ocjenjivanju.

-Festival ima za cilj da afirmiše autohtoni proizvod regiona, a kroz aktivnosti koje planiramo da ukažemo na greške koje se do sada pojavljuju u proizvodnji, te da kvalitet, uz struku i iskustvo, podignemo na viši nivo. Sudžuka je dio BiH tradicije, kulture i običaja koja u sebi mora imati disciplinu, strpljenje i karakter da bi proizvođači iz takvog proizvoda imali bolji profil, a da sudžuka bude delicija ili delikates po ukusu, kao što su to Slavonci uradili sa svojim kulenom”, naveli su organizatori, uz napomenu da će festival sudžuke u 12 časova svečano otvoriti gradonačelnik Brčko distrikta Esad Kadrić.

Voćni klub BiH, kao organizator, poziva sve ljubitelje sudžuke uz ostalu izlagačku ponudu da posjete Sudžuka fest u Brčko distriktu, gradu sa bogatom mesnoprerađivačkom tradicijom.

 

 

Izvor: semberija.info

Izdvojeno