bdf.brcko@gmail.com

Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine posjetila je Brčko Distrikt

Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine posjetila je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, kojom prilikom su se sastali s čelnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Distrikta. Sastanak se održao u Gradskoj vijećnici, a prisutni su razgovarali o trenutnom stanju i aktuelnim pitanjima koja se tiču finansiranja pravosuđa, kao i ostalim pitanjima važnih za pravosuđe. Glavni cilj ovih aktivnosti, kako su naveli iz VSTV, jeste daljnje jačanje efikasnosti, integriteta kao i uspostavljanje povjerenja građana u pravosuđe. Ujedno, ukazalo se na važnost i unapređenje saradnje između izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija i VSTV BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić izrazio je svoje zadovoljstvo što su se sva tri stuba vlasti u Brčkom sastali sa VSTV BiH na jednom mjestu kako bi razgovarali o važnim pitanjima. On je istakao da institucije u Brčkom pri svom radu prate i postupaju s najvišim aktima Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine, te da je saradnja između različitih nivoa vlasti u Distriktu izuzetna.

Prisutni članovi VSTV BiH izrazili su svoje zadovoljstvo sa stanjem u pravosuđu Distrikta, a predsjednik Lagumdžija naglasio je da se radi o izvanrednoj saradnji između izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, koja može da posluži kao primjer ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

„Odnos zakonodavne, izvršne i sudske vlasti je jako važan, to jesu nezavisni stubovi vlasi, ali ne znači da nemaju potrebe da sarađuju i da nemaju zakonom uređene oblike saradnji i međuzavisnosti. Predsjedniku Lagumdžiji smo prenijeli svoje zadovoljstvo dosadašnjim odnosom zakonodavne i izvršne vlasti kada je riječ o budžetskim izdvajanjima“, naglasio je glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

Ovo je prvi sastanak između čelnika Vlade, Skupštine i pravosudnih institucija s delegacijom VSTV BiH, a kako je rečeno, u budućnosti će slijediti ovakva praksa razmjene mišljenja, razumijevanja i podrške.

 

 

Izvor: VBDBiH

 

 

Izdvojeno