bdf.brcko@gmail.com

SVAKO IMA SVOJE TUŽILAŠTVO: Dodik u Banjoj Luci, Izetbegović u Sarajevu, Čović čak u Brčkom i Tuzli…

Već smo pisali da je VSTV BiH umjesto prvorangirane sudije Ružice Jukić sa 23 godine stručnog staža izabrao drugorangiranog sudiju Roberta Jovića sa šest godina sudovanja.

Više je skandala tokom ovog izbora, ne samo po osnovu okolnosti da je izabran drugorangirani kandidat, sa četiri puta manje iskustva na jednu od najviših sudskih pozicija, nego i u okolnost da je prvorangirana sudija Ružica Jukić odbijena zbog „nepodobnosti“, uz obrazloženje na sjednici VSTV BiH da je – facebook sudija, a traži se od VSTV BiH da odgovori da li je to izjavio član VSTV BiH advokat Davor Martinović. Očito da nekima smeta angažman sutkinje Jukić u zaštiti osnovnih ljudskih prava, ustava u BiH i zakona, koja je stručno i argumentovano ukazivala na pojave koje i izvršenjem krivičnih djela mogu rezultirati ugrožavanjem zdravlja i života građana.

U ovoj priči je zanimljiva okolnost da se na funkciju Apelacionog suda Distrikta Brčko trebao izabrati sudija hrvatske nacionalnosti, a radi nacionalnog balansa i izabran je Robert Jović iz Bijeljine koji se izjasnio kao Hrvat. Ono što bi moglo više intrigirati je činjenica da su se sudija Jović Robert koji živi u Bijeljini, a dužnost sudije je obavljao u Općinskom sudu Živinice, advokat Ivo Antić i glavni tužitelj Kantonalnog tužilaštva TK Tomislav Ljubić „kolegijalno“ družili.

Zašto je bitno to druženje? Pa bitno je za izbor sudije, jer se mora provjeriti sve o radu sudije u prethodnom periodu da bi bio izabran na višu sudsku funkciju, što je i logično. Shodno tome, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH bi trebalo provjeriti kroz sudsku evidenciju da li je sudija Robert Jović počesto postavljao branioca po službenoj dužnosti advokata Ivu Antića. Također, da li je Robert Jović vodio jedan slučaj preko četiri godine i da ga ni danas nije završio, a odnosi se na predmet zbog prijetnji sudiji i oštećenje imovine vezane za sudije i policijskog inspektora Sinanovića. Prema našim informacijima sudija Robert nije ni upolovio izvođenje tih dokaza, a sada predmet mora doći drugom sudiji na suđenje iznova, a sve je to bitno za odluku o imenovanju na višu funkciju.

FOTO: (Faksimil)Kada se sve to uzme u obzir, kao i činjenica da je Ljubić dobar i sa članom VSTV BiH advokatom Davorom Martinovićem, kao i okolnost da je sudija Ružica Jukić javno kritizirala (ne)rad Glavnog tužitelja TK Tomislava Ljubića onda nije teško zaključiti zašto je preskočena prvorngirana i ignoriran njen uspjeh.

Pored toga što su Davor Martinović, kao advokat i član VSTV i Glavni tužitelj u TK Tomislav Ljubić dobri, postoji i druga veza među njima, jer je Davor Martinović pored svih funkcija još i predsjednik Nadzornog odbora Agram euroherc osiguranja.

Nije javna tajna da je tužilac Tomislav Ljubić upravo toj firmi izdao svoj poslovni prostor u Tuzli, a prostor je iz vremena dok je Ljubić bio advokat, koji je kasnije kao tužilac izdao advokatima Ivi Antiću i Šesenamu Ćosiću, zbog čega je i vođen disciplinski postupak protiv Ljubića, ali o tome drugom prilikom i koga je sve zastupao kao advokat a u odnosu na kasnije odluke Kantonalnog tužilaštva TK. Nije javna tajna ni da je Ljubićeva kćerka Ana Marija Ljubić primljena u Sarajevo u „Adriatic osiguranje“ dd upravo iz grupe tih firmi.

Da li je javna tajna da li član VSTV BiH Davor Martinović radi po diktatu Glavnog tužioca u Tuzli, koji obzirom na javnu kritiku može imati patološku mržnju prema sutkinji Ružici Jukić, pa i na način da je moguće da ista neće nikada proći ni na jednu višu funkciju dok je Ljubić Glavni tužilac i dok je Davor Martinović član VSTV-a.

Ono što znamo o članu VSTV BiH advokatu Davoru Martinoviću jeste da voli pare, pa se tako našao na mnogim značajnim funkcijama. Inače doktorirao je u Zenici iako Živi u Mostaru, a mogao je izabrati i Pravni fakultet u Sarajevo. Možda ima prijatelja advokata u Zenici, koji mu je pomogao? Pored ovoga kada se birao član ispred Vijeća ministara BiH, trebao je biti predložen advokat Babić iz Livna, ali je Dragan Čović shvatio da preko njega neće moći uticati na izbor ljudi u pravosuđu, pa je traženo da se izabere Davor Martinović ispred Vijeća ministara BiH.

Apsurdno je da se prije svega bira član VSTV BiH ispred Vijeća ministara BiH a da je on advokat, jer već ima dva advokata u VSTV BiH, te je trebalo imenovati nekog od pravnika koji su na funkciji u Vijeću ministara BiH.

Sam zakon o VSTV-u BiH je predvidio da će dvije pozicije iz reda advokata zauzimati po jedan advokat iz Republike Srpske, a jedan iz Federacije BiH.

Sada u VSTV-u BiH ima više advokat nego sudija općinskih, kantonalnih, osnovnih i okružnih sudova u BiH, pa se može i promijeniti naziv VSTV BiH u Visoko advokatsko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je isti dan kada je održana skandalozna sjednica VSTV BiH održana i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u vezi osnivanja entitetskog VSTV. Da li je potrebno uopće pisati koliko VSTV BiH ovakvom interesnom privatizacijom institucije ide na ruku Miloradu Dodiku za osnivanje VSTV RS i ostavljanje prostora Dodiku koliko god hoće da se predstavi kao zaštitnik pravosuđa, morala, regularnog izbora sudaca…

 

 

(TBT, Dosije.ba)

Izdvojeno