bdf.brcko@gmail.com

Orašje ukida Čoviću titulu počasnog građanina; “95 posto Hrvata je nestalo iz RS”

Izjava lidera HDZ-a Dragana Čovića u NSRS izazvala je brojne burne reakcije kako u BiH tako i Hrvatskoj. Sada je Općinski odbor Hrvatske stranke prava BiH Orašje na čelu sa prof. Marijom Pejićem pokrenuo inicijativu da se Čoviću ukine status počasnog građanina općine Orašje.

-Za nas u HSP BiH krajnje je neumjesno i potpuno neprihvatljivo da netko od predstavnika hrvatskog naroda omalovažava žrtve naših branitelja, tisuće ranjenih i poginulih, te desetine tisuća prognanih Hrvata na način kako to čini Dragan Čović. Podsjećamo da je iz RS nestalo oko 95% naših sunarodnjaka i ne vidimo niti jedan razlog zašto bi mi Hrvati trebali veličati, čuvati ili diviti se toj činjenici. Mi nikome ne osporavamo da osobno ili kolektivno voli i podržava jedan od entiteta, ali netko koga je birao hrvatski narod morao bi imati više osjećaja za rane svog naroda, navodi se u saopćenju HSP-a.

Inače, Čović je danas posjetio Orašje gdje je razgovarao s predstavnicima vlasti između kojih je bio i načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić.

-Ja imam običaj obilaziti ovo područje tako da vjerojatno i ovaj dolazak nije iznenađenje. Sinoć sam obišao Brčko, danas sam u Orašju, a poslije idem za Tuzlu. Nastavljamo kako smo radili i do sada, u krajevima gdje živimo nastojimo neke stvari pokrenuti na bolje. Informirao sam predstavnike vlasti i članove stranke o aktualnoj političkoj situaciji i vođenim pregovorima o izmjeni Izbornog zakona. Nastavljamo dalje raditi, rekao je Čović.

-Uskoro će ovdje doći predstavnici iz ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i drugih ministarstava Vlade Republike Hrvatske, da zajedno pokrenemo neke projekte. Analizirali smo i dio prometne infrastrukture, razgovarali o luci i lučkoj upravi ovdje u Orašju. Razgovarano je i o Proračunu Federacije, iako još nije usvojen, planiraju se transferi nižim razinama i u ovoj godini, koji su značajni našim općinama, ali i županiji, istakao je Čović.

Izdvojeno