bdf.brcko@gmail.com

Šta kaže supervizor: Kaže, treba nam efikasna i odgovorna javna uprava!

“Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan prisustvovao je danas sastanku Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke Brčko. Supervizor je još jednom naglasio značaj ovog projekta, ne samo za Brčko i užu regiju nego i za cijelu državu. U tom smislu, pozvao je sve sudionike da ulože dodatne napore kako bi se ubrzale administrativne procedure za blagovremeno i uspješno okončanje treće faze projekta, koja uključuje novi željeznički i cestovni pristup luci, kao i reformu korporativnog upravljanja Javnim preduzećem “Luka Brčko” d.o.o”, saopćeno je danas iz OHR-a.

Supervizor je nastavio razgovore sa klubovima poslanika u Skupštini Brčko Distrikta, a danas se sastao sa predstavnicima PDP-a, US-a, SBiH i BH Bloka. Još jednom je istakao potrebu da se hitno djeluje po pitanju provođenja infrastrukturnih projekata koji su u toku i usvajanja, ovog proljeća, novog zakona o državnoj službi kako bi se osiguralo da Distrikt ima efikasnu i odgovornu javnu upravu, okrenutu ka pružanju usluga građanima.

Supervizor je također naglasio potrebu da se hitno djeluje po pitanju energetskih inicijativa, uključujući i usvajanje modernog zakonodavstva o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti ovog proljeća. Ovo će otvoriti nove mogućnosti za ulaganja u energetski sektor, te upotpuniti program utopljavanja javnih objekata koji je u toku, kao i izradu Akcionog plana Inicijative “Zeleni gradovi”.

Sve ovo zajedno će omogućiti da građani Brčkog vide pomak u pravcu pristupačne, održive i zelene energije u Distriktu koja također doprinosi otvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru.

Supervizor Scanlan je obišao i nove prostorije Kancelarije za prevenciju korupcije Brčko Distrikta i Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Naglasio je da će efikasna i odgovorna javna uprava, u kojoj nema korupcije i političkog pokroviteljstva, omogućiti vlastima Distrikta da ispune svoju obavezu da građanima osiguraju dobru upravu. To će također kreirati povoljnu klimu za privlačenje investitora i donatora za implementaciju inicijativa koje će doprinijeti prosperitetu i boljem životu u Distriktu, saopćeno je iz OHR.

Izdvojeno