bdf.brcko@gmail.com

OHR upozorava Vlasti Brčko Distrkta: Vrijeme vam ističe

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skanlan prisustvovao je danas sastanku zvaničnika Brčko distrikta i predstavnika javnih preduzeća “Auto-ceste Federacije BiH” i “Auto-putevi Republike Srpske” na kojem se razgovaralo o budućoj trasi mreže auto-puteva koja će prolaziti kroz Distrikt.

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skanlan prisustvovao je danas sastanku zvaničnika Brčko distrikta i predstavnika javnih preduzeća “Auto-ceste Federacije BiH” i “Auto-putevi Republike Srpske” na kojem se razgovaralo o budućoj trasi mreže auto-puteva koja će prolaziti kroz distrikt.

“Supervizor je pozdravio angažman svih učesnika i još jednom istakao kako je važno da vlasti Brčko distrikta ovog mjeseca donesu odluku o ovom pitanju, kako bi se moglo započeti sa realizacijom ovog projekta od suštinskog značaja“, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da će iskorištavanje strateškog ekonomskog položaja Brčkog za kreiranje višemodalnog transportnog čvorišta – sa spojnicom auto-puteva, rekonstrukcijom postojećeg mosta te modernizacijom luke uz poboljšan željeznički i cestovni pristup pretvoriti distrikt u prioritetnu destinaciju za ulaganja povezanu sa tržištima zemalja EU i zapadnog Balkana.

Da bi se ovo realizovalo, ističe se u saopštenju, moraju se ostvariti sve tri komponente, a dobra vijest je da su u toku aktivnosti na modernizaciji luke.

Što se druge dvije komponente tiče, ovog mjeseca bi trebalo da budu donesene konačne odluke koje će omogućiti realizaciju ovih projekata.

“Donošenje odluke o trasi mreže auto-puteva kroz Brčko distrikt je u nadležnosti vlasti distrikta”, napominje se u saopštenju.

Odluka o sporazumu između BiH i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Gunja-Brčko, koji je već usaglašen i parafiran, u nadležnosti je Savjeta ministara BiH.

“Vrijeme ističe”, upozoravaju iz OHR-a.

Supervizor se u četvrtak sastao sa šefovima poslaničkih klubova stranaka SNSD, DEMOS, HDZ BiH i SDA i sa njima razgovarao o usvajanju zakona o državnoj službi, na proljeće ove godine.

U narednim sedmicama supervizor će se, kako se navodi, sastati sa svim poslaničkim klubovima i nezavisnim poslanicima sa kojima će razgovarati o ovoj temi.

Uspostavljanje višemodalnog saobraćajnog čvorišta i uvođenje reorganizovane, odgovorne državne službe okrenute ka pružanju zadovoljavajućih usluga, obezbijediće da distrikt ne bude samo primjer međuetničkog suživota, nego i primjer dobrog upravljanja i prosperiteta, ističe se u saopštenju.

 

(Srna Foto: Arhiv/AA)

 

Izdvojeno