bdf.brcko@gmail.com

Knjiga Ismeta Dedeića “Dvadeset godina poslije – Novi početak kao posljednja šansa Brčko distrikta BiH”.

Naime, dugogodišnji brčanski funkcioner i privrednik, altuelni direktor Zavoda za izgradnju Ismet Dedeić objavio je knjigu pod naslovom “Dvadeset godina poslije – Novi početak kao posljednja šansa Brčko distrikta BiH”.

Po Dedeićevim riječima, dva su motiva bila presudna za izradu ove publikacije o dvadesetogodišnjem društveno-ekonomskom razvoju Brčko distrikta BiH – opštedruštveni i lični.

“Prvi je specifičan kontekst nastanka ove lokalne zajednice, te njen jedinstven administrativno-politički status i način funkcionisanja kao znatno drugačije od ostalih lokalnih samoprava u BiH. Drugi motiv je moje neposredno učešće u onome kroz šta je Distrikt prošao u prethodne dvije decenije, bilo kroz javne funkcije koje sam obavljao u lokalnoj vlasti ili kroz moj angažman u privatnom preduzetništvu”, precizirao je Dedeić.

On je najavio promociju publikacije, ali i Okrugli sto na kome bi se raspravljalo o protekle dvije decenije distrikta Brčko, ali i na kome bi se izrekle stručne ocjene i preporuke.

“Lično smatram ako brčanska vlast ne obezbjedi novi razvojni početak i ne iskoristi komparativne prednosti ovog prostora, umjesto lidera u razvoju lokalnih zajednica Brčko distrikt BIH će ostati nerazvijena kasaba iz koje će mladi ljudi bježati glavom bez obzira”, ocijenio je Dedeić.

Publikacija je izašla u biblioteci Posebna izdanja brčanskog “Knjigoljupca” i predstavlja značajan izvor podataka o demografskim i društveno-ekonomskim kretanjima, ali i ekonomskim resursima i strateškim razvojnim prioritetima.

 

 

Izvor: nula49

 

Izdvojeno