bdf.brcko@gmail.com

Ne trošiti vrijeme na sastajanje s korumpiranim liderima

SAD će nastaviti vršiti pritisak da se izvrši deblokada institucija BiH – poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar za kosovski portal Reporteri.

– Dejton je održavao mir 25 godina i Sjedinjene Američke Države ostaju potpuno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. SAD će nastaviti vršiti pritisak za diplomatsko rješenje političke krize i povratak stranaka bosanskih Srba u državne institucije – rekao je.

Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku

On smatra da korupcija i trenutna situacija u BiH pogađa jednako sve konstitutivne narode i onemogućava da ekonomija ove države napreduje.

– Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim liderima, više bih preferirao da SAD troši našu energiju u podizanje svijesti o velikom talentu i ekonomskom potencijalu Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se političari usaglasiti da je fokusiranje na potrebe njihovih ljudi potrebnije od dobijanja političkih bodova ili težnji za ličnim bogaćenjem – kazao je.

Komentirajući  situaciju na Zapadnom Balkanu ukazao je da mladi napuštaju ove prostore.

– Mladi iz regije Zapadnog Balkana napuštaju svoje zemlje kako bi pronašli posao i prilike negdje drugo, a to čine iz jednostavnog razloga zato što za njih nema dovoljno mogućnosti u njihovim državama. Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku da iskoriste svoju energiju i domišljatost kako bi izgradili svoju budućnost i napredovali u svojim zemljama – naveo je.

Najveći problem je korupcija

Kao najveći problem Zapadnog Balkana ističe korupciju.

– Korupcija je kancer, kancer koji izjeda vjeru građana u demokratiju, umanjuje instinkt za inovacijom i kreativnošću, pa ionako oskudni budžeti se rasipaju na to, što uskraćuje investiranje. Rasipa se talent cijelih generacija. To plaši investitore. Zato smo predani promicanju odgovornosti i zalažemo se kažnjavanje onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu. SAD će nastaviti koristiti sve dostupne alate, uključujući sankcije, za kažnjavanje zlonamjernih i destabilizirajućih aktera te organizacija i preduzeća koje ih podržavaju – zaključio je Eskobar.

Izdvojeno