bdf.brcko@gmail.com

GRAĐANI STIGLA NA PROTESTE U NEUM: Traže hitno hapšenje svih aktera pregovora koji učestvuju u državnom udaru

Građani BiH zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni u Neumu raziđu i obustave sve aktivnosti na rastakanju države Bosne i Hercegovini, stoji u jednom od zahtjeva

Građani okupljeni oko neformalne grupe ReSTART okupili su danas u Neum ispred objekta u kojem se trenutno vode pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Ispred ove grupe ljudi obratio se Suad Đozić, koji je kazao da se pregovori vode o marginalnim temama.

– U Dejtonu smo imali kompromisna rješenja pod prijetnjom topova. Danas nemamo ništa od toga, imamo samo blokade države i Federacije BiH koje se trebaju riješiti na drugi način. Ako imamo jedan automobil gdje su svi dijelovi pokvareni, a priča se o štop svjetlima, znači da nešto nije ureda sa tim, slikovito je objasnio Đozić.

– Oni pregovorači koji su unutra, oni ne predstavljaju građane BiH. Čak i one stranke koje su se ogradile od ovih pregovora, prije svega mislim na SDP i DF, saučesnici su u ovome jer nisu došli da umjesto građana drže press konferenciju i da spriječe ove tu da pregovaraju o temama koje nisu fundamentalne za Bosnu i Hercegovinu, kazao je on.

Dodaje kako je u Neum trebao doći pun autobus građana iz raznih dijelova BiH, ali su ih na kraju zbog bezbjednosnih mjera ograničili na samo deset ljudi.

– Došli smo da kažemo da se ne slažemo sa ovakvom politikom pregovora, želimo da se oni vrate u državne institucije i da se tamo rješavaju problemi Bosne i Hercegovine, poručio je Đozić, piše Oslobođenje.

Enisa Bukvić, jedna od građanki koja je stigla u Neum, pročitala je zahtjeve osoba okupljenih oko neformalne grupe ReSTART.

– Građani BiH zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni u Neumu raziđu i obustave sve aktivnosti na rastakanju države BiH. Tražimo od pravosudnih organa da hitnom akcijom pohapse sve aktere pregovora u Neumu koji učestvuju u državnom udaru. Također, tražimo od Predsjedništva BiH da sve učesnike pregovora u Neumu proglase ‘personama non grata’ i da podhitno napuste BiH, rekla je, između ostalog, Bukvić.

Izdvojeno