bdf.brcko@gmail.com

Umjesto da bude lider u razvoju, Brčko se gasi

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić boravio je danas u posjeti Brčko distriktu.

Nešić je istakao da Brčko ima takvu poziciju da bi moralo biti lider u razvoju, platama, zapošljavanju i stanovništvu i predložio mjere koje bi preokrenule sadašnje crne trendove i dovelo Brčko do pozicije koju zaslužuje.

“Geografski položaj koji ima, prirodni resursi kojima raspolaže i ustavna pozicija i značajan budžet govore u prilog tome da bi Brčko moralo biti lider u razvoju, platama, zapošljavaeu i stanovništvu. Umjesto toga, loše upravljanje i loša politika doveli su do toga da je Brčko slijepo crijevo u kome konstantno opada broj stanovnika, plata je niže od prosjeka i Republike Srpske i Federacije, ima manje zaposlenih nego 2019. godine, a jedino što raste je broj penzionera”, rekao je Nešić.

Predsjednik DNS-a dodao je da se Brčko i u bukvalnom smislu gasi.

“U prvih 10 mjeseci ove godine bilo je 713 rođenih i 1.286 umrlih, 80% više ljudi je umrlo nego što se rodilo u 2021. godini. To su strašni podaci”, istakao je Nešić.

On je istakao kako Brčko mora iskoristiti idealnu poziciju koju ima za prekograničnu saradnju i zaposliti najmanje 1.000 mladih i mora pod hitno investirati u rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture neophodne za poboljšanje kvaliteta života i povećanja privredne aktivnosti.

“Odakle novac za sve to? Novac se može dobiti kroz mjere oporavka prehrambene industrije i sprovođenje programa energetske eikasnosti koje će, uz ulaganje od 5 miliona KM, dodatno ubrzati razvoj građevinarstva i drvnoprerađivačke industrije”, objasnio je Nešić.

“Pri tome, Brčko ne smije zaboraviti nijednog čovjeka koji je svoj životni vijek uložio u ovaj grad i zato treba raditi na tome da prosječna penzija bude 50% prosječne plate, a trenutno je u Brčkom samo 39%, i obezbjediti garantovana mjesečna primanja od 100 KM za sve građane starosti iznad 65 godina koji nemaju redovna primanja”, kaže predsjednik DNS-a.

“Sve je ovo normalno i minimum za bilo kakav iskorak napred i preokretanje crnih trendova. I ono što je najbitnije, za sve ovo novca ima ako se domaćinski i ispravno troši i raspoređuje”, zaključio je Nešić.

 

 

 

Izvor: nula49

Izdvojeno