bdf.brcko@gmail.com

U Memorijalnom centru Srebrenica obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

“Zajedno se sjećamo, zajedno pamtimo i preživjelima u Holokaustu želimo poručiti da nisu sami u svom sjećanju na njihove žrtve”, poručili su iz Memorijalnog centra

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, danas je na simboličan način ovaj datum obilježen i u Memorijalnom centru Srebrenica. Žrtve genocida u Srebrenici, ujedno i članovi tima Memorijalnog centra poslale su kratke video poruke u znak sjećanja na žrtve Holokausta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Porukama poput ‘Nikad više’, ‘Zajedno se sjećamo’, te ‘Ukoliko bismo ćutali minut samo za svaku žrtvu Holokausta, ćutali bismo 11 i po godina’, preživjeli u genocidu u Srebrenici su željeli reći da kao što se sjećaju svojih žrtava, zauvijek će se sjećati i svih nevino ubijenih u Holokaustu.

Memorijalni centar Srebrenica preduzeo i aktivnosti kojim se želi uvezati i uspostaviti trajnu saradnju sa nekoliko memorijala koji su posvećeni čuvanju sjećanja i istraživanju Holokausta. Rezultat je to projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Sarajevu.

“Zajedno se sjećamo, zajedno pamtimo i preživjelima u Holokaustu želimo poručiti da nisu sami u svom sjećanju na njihove žrtve”, poručili su iz Memorijalnog centra.

Izdvojeno