bdf.brcko@gmail.com

Skupština Distrikta ocijenila uspješnim rad brčanske Vlade u minuloj godini

Zastupnici brčanskog Parlamenta na današnjem zasjedanju prihvatili su kroz drugo čitanje Zakon o socijalnom preduzetništvu kao i izmjene i dopune Zakona o bankama u Distriktu, te set odluka o javnim interesima među kojima je posebno pozdravljen onaj o izgradnji glavnog transportnog cjevovoda.

Podnoseći Izvještaj o radu brčanske Vlade u minuloj godini, gradonačelnik Esed Kadrić je konstatovao da se djelovanje izvršne vlasti u prvoj godini mandata može ocjeniti upješnim ilustrujući to činjenicama da su usvojena dva budžeta i tri rebalansa, potom prihvaćen Zakon o sukobu interesa, profukcionisala Kancelarija za borbu prtiv korupcije, te Komisija za ocjenu sukoba interesa, dodavši i niz infrastrukturnih projekata.

„Od infrastrukturnih projekata koje je vlada provela i nastaviće realizaciju u ovoj godini, izdvajam da je u toku žalbeni postupak za nastavak izgradnje Gradskog stadiona i priželjkujemo da se to čim prije razriješi, kako bismo i taj najveći infrastrukturni objekat koji finasiramo iz vlastitih budžetskih sredstava nastavili. Konačno smo riješili sve nedoumice oko izgradnje multi-funkcionalne gradske dvorane i ovih dana se radi –projektni zadatak, što znači da se posao oko dvorane nastavlja“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

U kratkom podsjećanju na najvažnije elemente Izvještaja o radu brčanske Vlade u minuloj godini gradonačelnik Esed Kadrić je akcentirao i načinjenu specijalnu pogodbu, koja je potpisana sa Studen – agranom.

„Izlaganje regulacionog plana industrijske zone –nekadašnje baze Mek-gaven je u toku i mi imamo velika očekivanja cjelokupno od ovog projekta“, akcentirao je Kadrić.

Gradonačelnik je podsjetio da je minule godine napokon nabavljen i CT-aparat, da je završeno takozvano utopljavanje zgrade Doma zdravlja i brčanske Bolnice, te da su tu, pored ostalih i regionalni infrastrukturni projekti, poput auto-puta Beograd-Sarajevo, brze ceste Tuzla-Orašje, rekonstrukcije graničnog prelaza-Most Brčko-Gunja, zatim elektrifikacija pruge Banovići-Brčko Vinkovci, te  izgradnja plinovoda iz pravca Županje i Bijeljine.

“Kao ilustraciju dobrog rada  vlade u minuloj godini navešću i podatak, da je u 2021., nakon 2014. godine, kad su Distrikt zahvatile velike poplave, najviše realizovano javnih nabavki, i to u iznosu od 43 miliona maraka“, akcentirao je gradonačelnik Esed Kadrić.

Opozicionija gotovo da i nije kritikovala  Izvještaj o radu vlade, priznavši da je u prvoj godini svog mandata, ova vlada učinila dosta.

Ono na čemu je svoje diskusije bazirala opozicija bila su uglavnom pitanja kojom dinamikom će se realizovati kapitalni infra-strukturni projekti koji su predviđeni u prošloj ili ovoj godini.

Inače, zastupnici brčanskog Parlamenta dosta brzo su zaključili popodnevni i večernji dio sjednice, koja je jutros započela.

Naime, nakon što je prihvaćen Izvještaj o radu  vlade za proteklu godinu, u popodnevnom dijelu rada, data je saglasnost i na Poslovni plan JP Putevi za tekuću godinu, kao i na Plan djelovanja Kancelarije za reviziju javnih službi i institucija Distrikta za 2022.

Za nastavak, večeras prekinutog zasjedanja, odloženo je nekoliko tačaka koje se tiču rada JP Komunalno, potom davanje saglasnosti na Finansijski plan Radio Brčkog za ovu godinu, kao i usvajanje, u drugom čitanju, Zakona o igrama na sreću u Distriktu.

„Mislim da sve ove tačke koje smo odložili zahtjevaju samo manja usaglašavanja parlamentarne većine i da će to biti postignuto do nastavka sjednice“, kazao je dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

Kako je najavljeno, odnosno kako se očekuje, nastavak zasjedanja brčanske Skupštine, uslijediće za 15 dana, odnosno u srijedu devetog februara sa početkom u deset sati.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno