bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Sindikat spremio tužbu protiv Vlade i pojedinaca u Vladi

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić izjavio je danas da je do sada 60 zaposlenih iz javne uprave predalo potrebnu dokumentaciju advokatskoj kancelariji za podizanje tužbe protiv Vlade Brčko distrikta zbog neisplaćenih naknada za topli obrok za devet mjeseci u 2021. godini.

On je rekao da Sindikat distrikta i dalje prikuplja potrebnu dokumentaciju za pojedinačne tužbe i da će danas druga grupa zainteresovanih predati dokumenta za sudski proces.

Babić je rekao da se za sada po grupama od po tridesetak radnika javne uprave predaje potrebna dokumentacija radi, kako je naglasio, odštetnog naloga te da se uskoro očekuje zakazivanje prvog ročišta.

Od dokumentacije, podsjeća Babić, svi zainteresovani trebaju dostaviti: platne liste od 1.1.2020. do 1.9.2021. godine, dokaz o zasnovanom radnom odnosu kao i lične podatke.

Prema njegovim riječima, predviđene radnje u toku postupka su podnošenje tužbe, plaćanje sudskih taksi, naknada za vještačenje i presudu te pristup pripremnom i glavnom ročištu.

„Ukupni troškovi za podizanje tužbe iznose oko 400 KM, s tim što u slučaju negativne sudske odluke treba dodati još i plaćanje takse na žalbu u visini od 200 KM“, dodao je Babić.

On je najavio da će dio troškova koji se odnose na pravnog zastupnika u ovim sporovima za članove sindikata snositi ta organizacija.

Govoreći o poteškoćama sa kojima se susreću prilikom prikupljanja dokumentacije, Babić navodi da su uglavnom administrativne prirode i da Poreska uprava distrikta zahtjeva da svaki član dođe lično po svoje platne liste i da to oduzima dosta vremena da bi se iste izdale.

„Prva ročišta možemo očekivati uskoro,“ istako je Babić i nakon njih će se, kako je rekao vidjeti rezultati zajedničkog rada.

Advokat koji zastupa brčanski Sindikat i članove koji žele tužiti poslodavca za neisplaćeni topli obrok Srđan Marjanović kaže da se sve veći broj zaposlenih odlučuje da retroaktivno ostvari svoje pravo.

Marjanović je rekao da se čekaju prve reakcije nadležnog Suda kako bi na osnovu tih rezultata mogli eventualno uputiti i ostale zaposlene da krenu istim putem.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno