bdf.brcko@gmail.com

Dodiku je najveća prepreka u čitavoj ovoj priči Distrikt Brčko

Pupovčev dolazak u Banju Luku na proslavu Republike Srpske osudili su svi, od lijevih do desnih, od Vesne Pusić do Stijepe Bartulice. Istu su proslavu osudili i EU i SAD. Nije razlog tome samo ovaj protuzakoniti i genocidni praznik, već što je BiH na rubu ratnih sukoba, a Dodik doslovno kopira model ratnog zločinca Radovana Karadžića iz devedesetih, u kontekstu antiustavnog i secesionističkog djelovanja te potonjeg rata i genocida. Za podsjećanje, evo kronologije i paralele.

Radovan Karadžić je nakon sukoba u parlamentu SR BiH izjavio: „Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu u pakao, a muslimanski narod u nestanak.“ To je rekao po nalogu i pritisku iz Beograda – da SR BiH prihvati ostati u sastavu „krnje Jugoslavije“.

Nakon tog sukoba, Karadžić i njegova stranaka (SDS) kreću u aktivnosti kojima se grubo krši Ustav tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Tako u listopadu 1991. godine formiraju skupštinu srpskog naroda u BiH, koja nije predviđena Ustavom SR BiH. Na toj prvoj osnivačkoj skupštini usvaja se Deklaracija o ostajanje srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji, a na temelju referenduma srpskog naroda u BiH, održanog 9. i 10. studenog (dakle, nakon usvajanja deklaracije).

Sve što je Karadžić učinio, i samo osnivanje skupštine i deklaracija i održani referendum, bila su kaznena djela protiv ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta SR BiH.

Na samoj skupštini pak uspostavljaju se 4 srpske autonomne pokrajine: SAO Krajina, SAO Istočna Hercegovina, SAO Semberija i Posavina te SAO Romanija. Onda, 9. siječnja 1992. godine, novoformirana skupština RS donosi Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, a donesenim Ustavom RS 18. 2. 1992. precizira se da je Republika srpska federalna jedinica u sastavu SR Jugoslavije, dakle odcjepljuje se od BiH.

Iz ovih aktivnosti koje je provodio Karadžić krajem 1991. i početkom 1992. može se povući paralela s potezima koje u posljednje vrijeme povlači Milorad Dodik: napustio je zajedničke institucije BiH, jednostrano radi na poništavanju zakona BiH (Zakon o obrani, Zakon o lijekovima, Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o OSS, obavještajno- sigurnosnoj službi… itd.) te radi na uspostavi istih tih institucija na razini RS. Kao i Karadžić, Dodik RS ne treteira kao entitet u BiH, već kao de facto zasebnu državu. To je iznimno opasno, jer potezi koje je vukao Karadžić krajem 1991. i početkom 1992. rezultirali su krvavim ratom i genocidom. I ovo što sada radi Dodik također sve vodi u jedan novi rat u BiH, ako međunarodna zajednica hitno nešto ne poduzme.

Distrikt Brčko

Dodiku je najveća prepreka u čitavoj ovoj priči Distrikt Brčko, koji nije ni u sastavu RS ni Federacije, već zaseban entitet. Zato je nakon obilježavanja Dana RS u Banjoj Luci 9. siječnja, na kojem se pojavio i Pupovac, sutradan 10. siječnja, dakle u pondjeljak, izvršio već simboličku agresiju na Distrikt Brčko organiziravši i tamo proslavu Dana Republike Srpske.

U svim svojim javnim istupima Dodik ističe da je za mir, a u praksi se svakodnevno događaju žestoke provokacije Bošnjaka u Prijedoru, Foči, Brčkom, Janji, Srebrenici. Doslovno, izaziva Bošnjake da dođe do incidenta koji bi bio izlika i uzrok otpočinjanja novog rata, na što su odmah u prošlu srijedu reagirale Sjedinjene Američke Države, tražeći da se te provokacije zaustave i spriječe.

Nije Dodik otpočeo blokadu institucija BiH i povlačenje nadležnosti s razine BiH na RS zbog nametanja Inzkova zakona o negiranju genocida, kako se tvrdi. To je dimna zavjesa. Pravi razlog su presude Ustavnog suda BiH kojima se utvrđuje da su poljoprivredno zemljište i šume u BiH vlasništvo države BiH, a ne entiteta. Gubitkom ogromnog broja kvadratnih kilometara u RS se narušava teritorijalna cjelovitost RS, a nema ni kompaktnosti teritorija zbog Distrikta Brčko, te je samim tim projekt “srpskog sveta” o uvezivanju svih srpskih zemalja teže ili nikako ostvariv. Osim ratom…

Ipak, za cjelokupnu situaciju najveći je krivac Aleksandar Vučić, koji ne reagira na poteze Milorada Dodika, već ga, kao i Milošević Karadžića nekoć, nasitno potkuruje. Koliko me pamćenje služi, Vučić nikada još nije rekao da priznaje teritorijalni suverenitet BiH. Još jedna često upotrebljavana izjava Vučića je da on podržava sve što se tri naroda u BiH dogovore. No, i budala vidi da potezi koje povlači Dodik nisu plod nikakva dogovora, a kamoli dogovora triju naroda.

Sve što se događa u BiH je jednostavno i odvija se na matrici projekta „srpskog sveta“ po kojemu je Dodik zadužen izboriti situaciju da RS postane federalna jedinica Srbije, kao što je to 18. veljače 1992. uradio Karadžić kada je RS u Ustavu RS prikazao kao federalnu jedinicu SR Jugoslavije. Vučić, SPC na čelu s Porfirijem te SANU užurbano rade na dovršavanju započetih procesa „srpskog sveta“ u Crnoj Gori i BiH, te grčevito inzistiraju na uspostavi „Zajednica srpskih opština“ na Kosovu da tako zaokruže „srpski svet“.

Zato, koja je uloga Pupovca u svemu tome, što ima tražiti s tom opskurnom ekipom u Banjoj Luci? To je pitanje za Andreja Plenkovića koji, što se Pupovca tiče, brani neobranjivo, skoro kao Gabrijelu Žalac

 

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Izdvojeno