bdf.brcko@gmail.com

“Od Supervizora za Brčko Distrikta tražiti objašnjenje zašto je dozvolio obilježavanje neustavnog Dana RS” u Brčkom

Predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990 Miro Lazović oglasio se na svom Facebook profilu komentirajući obilježavanje neustavnog “dana RS”. Lazović je, istovremeno, savjetovao članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću kako trebaju reagirati na sve ovo.

Lazovićev status prenosimo u cijelosti:

“Osude i saopštenja koja su uslijedila nakon ukupne atmosfere koja je pratila neustavno obilježavanje Dana RS-A neće zaustaviti Milorada Dodika na njegovom putu urušavanja BiH i njenih institucija. Trebaju se povući konkretni potezi.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić morali bi pozvati Ambasadora Rusije gosp. Kalabuhova i oštro ga upozoriti da njegovo prisustvo neustavnom obilježavanju Dana RS je direktno negiranje Ustavnog poretka BiH koje može voditi njegovim proglašenjem za Personu non grata.

Pasivnost Tužilaštva BiH zabrinjava. Pitanje njihove odgovornosti nameće se kao prioritet. Članovi Tužilaštva BiH moraju biti oštro upozoreni da konačno počnu raditi svoj posao na zaštiti Ustavnog poretka BiH ili će snositi posljedice. To upozorenje mora uslijediti od nadležnih institucija BiH ali i od Visokog predstavnika u BiH gosp. Schmidta.

Ustavom BiH kao i Ustavom Republike Srpske pripadnici Bošnjačkog, Srpskog i Hrvatskog naroda su potpuno ravnopravni. Tako je na papiru a praksa je drugačija. Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata je očita. Stoga bi multietničke partije SDP, DF, SD i NS morale, zajedničkim zahtjevom , preko svojih poslanika u Parlamentu BiH pokrenuti proceduru prema međunarodnom Sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojoj bi se zatražila ocjena o ustavnosti imena Republika Srpska.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović kao i Predsjedavajući Parlamenta BiH Denis Zvizdić trebaju od supervizora za grad Brčko Michaela Scanlana zatražiti objašnjenje zašto je dozvolio da se u Distriktu Brčko, koji je pod njegovom direktnom ingerencijom, organizuje neustavno obilježavanje Dana RS

Izvor: SB

Izdvojeno