bdf.brcko@gmail.com

Američki i britanski padobranci iznad Banje Luke, za jači dojam

Evropska unija i SAD trebaju poništiti sve odluke Skupštine Republike Srpske koje su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i kasnijim odlukama visokog predstavnika, a postoje i drugi mogući potezi – Brisel i Washington mogli bi zatvoriti predstavništva RS-a, a SAD i Velika Britanija razmjestiti trupe u Brčko, ključni grad na sjeveru zemlje, kako ga nijedna strana ne bi mogla zauzeti. A ako želimo ostaviti još jači dojam, onda bi američke i britanske snage mogle organizirati vojnu vježbu NATO-a sa padobrancima iznad Banje Luke.

Ovo je u novom tekstu napisao Daniel Serwer, profesor na Johns Hopkins Univerzitetu u SAD-u, jedan od pregovarača Dejtonskog sporazuma i poznavalac prilika na Balkanu.

Serwer je iznio očekivanje da će lider bosanskih Srba Milorad Dodik u 2022. godini nastaviti tamo gdje je stao u prošloj, te da njegove namjere ne smiju biti ignorisane, zbog čega je potrebna snažna reakcija Zapada.

‘Duboko korumpirani džeparoš’

„Dodik se kreće mali po mali korak. Malo je vjerovatno da će odstupiti mnogo dalje (od onoga što radi) ili proglasiti nezavisnost. Dodikov plan je uništiti bosansku državu. On želi da se RS povuče iz vitalnih državnih institucija pod velom zakonodavnog odobrenja. Tada bi bio svemoćan i neodgovoran u vlastitom feudu. Ako to ne uspije, želi da njegova prijetnja secesijom spriječi svako daljnje jačanje vlasti u Sarajevu“, napisao je Serwer.

Američki profesor očekuje da će Rusija nastaviti podržavati Dodika i pokušati ga zaštititi, za razliku od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

„Moskva već negira ovlasti visokog predstavnika u Bosni, koji je odgovoran za civilnu provedbu Dejtonskog sporazuma. Predsjednik Srbije Vučić bit će oprezniji jer se plaši neodobravanja EU-a i SAD-a, no, njegovi poslušnici, uključujući ministra unutrašnjih poslova (Aleksandra) Vulina, su otvoreniji u podršci. RS je važna komponenta onoga što nazivaju ‘srpskim svijetom'“, piše.

„Dodik je šampion srpskih ideala, poslušna marioneta Moskve i duboko korumpirani džeparoš sa nezakonito stečenim dobicima“, dodaje.

SAD i EU, piše Serwer, nastoje natjerati Vučića da obuzda Dodika, koristeći više „mrkve“, a manje „štapa“, no, to očito ne daje rezultate.

‘Vučić moćniji, ali Dodik korisniji Rusima’

„Kao i njegov genocidni prethodnik Radovan Karadžić, Dodik sebe smatra političkim konkurentom Vučiću u Beogradu, a ne samo pokrajinskim stranačkim šefom u Banjoj Luci. Dolazi vrijeme za obračun ovih srpskih paladina. Vučić je nesumnjivo moćniji, ali je Dodik korisniji Rusima. Oni bi defacto otcjepljenje RS-a smatrali korisnim presedanom i temeljom pregovaranja za otcijepljene pokrajine u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Moskva bi također uživala u izbacivanju iz kolosijeka trijumfa Zapada iz 1990-ih“, piše Serwer.

‘Šta SAD i EU mogu učiniti, zapitao je Serwer

„Visoki predstavnik to može potezom olovke, ali šta onda? Kako se njegove odluke provode? Nekada ranije, ne bi oklijevao smijeniti Dodika, ali da li je to sada izvodivo? Druga je mogućnost njegovo hapšenje zbog pobune protiv države, za šta je očito kriv. No, čini se da bh. tužitelji nisu voljni, ali niti sposobni to učiniti“, tvrdi Serwer, koji govori da će morati djelovati EU i SAD.

„Ako se ništa ne može učiniti unutar BiH, onda teret pada na Washington, Brisel i evropske prijestolnice, u slučaju da EU ne djeluje zajednički. Morat će nametnuti sankcije Dodiku lično, svim članovima Skupštine RS-a koji glasaju za povlačenje iz bh. institucija, i institucionalno RS-u, uključujući ukidanje svih pomoći Svjetske banke i MMF-a, kao i bilateralnu pomoć i pristup međunarodnim finansijskim tržištima. Ako se RS defacto otcijepi od BiH, ne bi trebala imati koristi od grantova ili zajmova dostupnih njenom suverenu. Bilo bi licemjerno dopustiti bilo kakvo međunarodno finansiranje ili službenu razvojnu pomoć RS-u“, piše Serwer.

‘Patriote će zauzeti Brčko prije Dodika’

„Dodiku i svi drugim političari koji podržavaju defacto secesiju mogli bi dobiti zabranu dolaska u Sarajevo, a učešće srpskih predstavnika u odlučivanju bh. vlade moglo bi biti ukinuto. Svako finansiranje RS-a iz Sarajeva moglo bi prestati. BiH bi se mogla vratiti svom prijeratnom ustavu ili osmisliti novi koji će izbrisati RS, kao i Federaciju BiH i njene kantone, oslanjajući se na općine za lokalnu upravu“, Serwerov je recept.

Navodi da je ovo spisak opcija, ali ne i preporuka.

„Glavna stvar je da Brisel i Washington više ne umanjuju ili ignorišu Dodikove poteze. Ako to učine, bh. patriote, koji su bili glavne žrtve rata 1992.-95., uzet će stvari u svoje ruke i osvojiti Brčko prije Dodika. To bi također označilo neuspjeh Dejtona, ali onaj koji bi sačuvao suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, kao i njenu multietničnost. Za svakoga ko misli da je demokratija poželjniji sistem vlasti, to bi bilo bolje od secesije političkih i ideoloških nasljednika Radovana Karadžića koji negiraju genocid, koji su skloni etničkoj autoritarnoj vladavini uz podršku Moskve i stvaranju Miloševićeve Velike Srbije“, piše Serwer.

 

Izvor: Al Jazeera

Izdvojeno