bdf.brcko@gmail.com

Zašto bi Srbi i Hrvati bili suvereni u dvije zemlje, a Bošnjaci niti u svojoj jedinoj domovini BiH?

“Ja nisam zadovoljan ali mislim da nije niti većina građana Bosne i Hercegovine nije zadovoljna situacijom. Hrvati su samo HDZ BiH i onda taj HDZ BiH i HDZ Hrvatske krive sve žive druge za situaciju Hrvata u BiH osim sebe same, a na vlasti su non-stop. A na vlasti su 25 godina a ništa nisu poduzeli! I sad su im krivi Bošnjaci, Ustav, Dejton, Komšić, svi drugi su im krivi. Gdje je tu neka vrsta samokritike?

Trebamo biti oprezni i znati da sistem konstitutivnsti nije dobar, kao u Jugoslaviji gdje je odveo do krvavog raspada zemlje. Konstitutivni narodi su u SFRJ bili proglašeni takvim jer ni u jednoj drugoj zemlji nisu bili suvereni. Mi ovdje imamo dva naroda u Bosni koji imaju druge zemlje u kojima su suvereni: Hrvatsku i Srbiju.

Tu možete postaviti pitanje: ‘Zašto bi neki narodi (Srbi i Hrvati) bili suvereni u dvije zemlje, a treći narod (Bošnjaci) ni u svojoj jedinoj zemlji BiH?’ Problem je što nismo u stanju staviti se u poziciju drugoga. Da ste vi Bošnjak bi li vam bilo prihvatljivo da Hrvati imaju državu i trećinu (druge države), Srbi državu i trećinu, a vi samo trećinu države? I to je centralno pitanje.”

 

Izvor: dnvijesti.com

Izdvojeno