bdf.brcko@gmail.com

Sastanak članova Obavještajnо-bezbjednosne agencije BiH sa čelnicima OSA/OBA BiH u Distirktu Brčko.

Sastanak članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-bezbjednosne agencije BiH sa čelnicima OSA/OBA BiH održan je danas u distirktu Brčko.

Nermin Nikšić, predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-bezbjednosne agencije BiH i član Komisije Munib Jusufović sastali su se danas u Regionalnom uredu te agencije u Brčko distriktu sa generalnim direktorom OSA/OBA BiH Osmanom Mehmedagićem, zamjenikom Trifkom Buhom i šefom Terenskog ureda OBA-e BiH distrika Brčko Zoranom Tadićem.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH razgovarali su sa čelnicima Agencije o aktivnostima u ovoj, ali i planovima za narednu godinu.

“Ovo je prvi u nizu terenskih ureda koje smo obišli. Vrlo je važno da jedna ovakva institucija funkcioniše ovdje u Brčko distriktu. Ovo je jedna od tačaka gdje je vrlo važno pokazati postojanje državnih institucija jer je Brčko distrikt pod direktnom ingerencijom države Bosne i Hercegovine. Moram reći da sam zadovoljan s onim što sam čuo od ljudi, a svakako ono na šta trebamo uticati je da pokažemo građanima Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine i da ustvari dajemo sve od sebe da se normalizuju odnosi u BiH, političke tenzije da se spuste i da se vrate sve priče o odlučivanju u institucije sistema”, kazao je Nikšić nakon sastanka.

Na sastanku je još jednom naglašeno da su ovakve posjete organima i institucijama koje prirodom svoje djelatnosti potpadaju u nadležnosti Komisije važan element efikasnog parlamentarnog nadzora.

Nikšić i Jusufović su se na terenu na najdirektniji način upoznali sa konkretnim radom radnika Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, te sagledali realno stanje na terenu iz ugla nadležnosti koje ima  Zajednička komisija za nadzor nad radom pomenute agencije.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-bezbjednosne agencije BiH i čelnici Agencije su ovakve posjete ocijenili kao veoma korisne.

Posjeta je, inače, organizovana u skladu sa Godišnjim planom aktivnosti Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH.

 

 

 

(BN)

Izdvojeno