bdf.brcko@gmail.com

Trasa autoputa kroz Distrikt sa modernizacijom Luke Brčko i obnovom mosta Brčko-Gunja pretvorit će Distrikt u multimodalno prometno čvorište

U okviru svojih dužnosti u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom za Brčko, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, prisustvovao je današnjem sastanku ministra prometa i komunikacija BiH, gradonačelnika Brčkog i predsjednika Skupštine Distrikta, entitetskih premijera, te direktora entitetskih preduzeća za upravljanje autoputevima. Na sastanku se razgovaralo o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, a posebno spojnici kroz Distrikt.

Efikasna suradnja i koordinacija na svim novima vlasti u BiH od suštinskog je značaja za brzu i uspješnu implementaciju ovog kompleksnog i za cijelu zemlju ekonomski značajnog projekta. Današnji sastanak koji je sazvalo Ministarstvo prometa i komunikacija je korak u tom smjeru. Supervizor pozdravlja opredijeljenost svih zainteresiranih strana da se u kratkom roku ponovo sastanu te poziva na brz napredak u donošenju pozitivne odluke.

Trasa autoputa kroz Distrikt, skupa sa modernizacijom Luke Brčko koja je u toku i zajedničkom obnovom mosta Brčko-Gunja koji spaja Distrikt sa Hrvatskom, pretvorit će Distrikt u multimodalno prometno čvorište koje će spajati BiH sa tržištima Zapadnog Balkana i Evropske unije. To će osigurati dodatni ekonomski poticaj Brčkom i privući nove investitore, te tako pomoći Distriktu da zadovolji uslove iz Konačne arbitražne odluke za Brčko.

Izdvojeno