bdf.brcko@gmail.com

Autoput kroz Brčko Distrikt je važan za Srpsku jer spoja autoput od Rače i Bijeljine prema Banjaluci

Izgradnja dionica autoputa od Beograda do Sarajeva, koje vode kroz BiH, biće ključna tema na sastanku koji je zakazan za utorak u Brčko distriktu, u koji stižu nadležni sa svih nivoa vlasti jer još ima dosta neriješenih stvari koje su prepreka da projekat, iza kojeg stoji Turska, bude sproveden u djelo.

Radovi u BiH još nisu počeli jer nisu ustanovljeni načini finansiranja ovog projekta, iako su u martu ove godine predstavnici BiH u Ankari, tokom sastanka sa delegacijom Turske i Erdoganom, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Planovima je predviđena izgradnja trase od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači. Tu je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Republika Srpska je, kada je riječ o pripremi terena, znatno odmakla od FBiH, a ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je za “Glas Srpske” da će se u Brčkom za istim stolom naći premijeri Srpske i FBiH, direktori entitetskih preduzeća za autoputeve, gradonačelnik Brčko distrikta i njegovi saradnici. Podsjetivši da je o ovom projektu već razgovarao i sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Majklom Skenlanom, podvukao je da očekuje da će iduće sedmice biti približeni određeni stavovi kako bismo ubrzali realizaciju projekta izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda.

– Sastanak na temu trase kroz Brčko otvoriće i druga pitanja, među kojima je i da li ima pomaka generalno u FBiH. Trenutno je problem definisanja putanje kroz Brčko distrikt jer sada imamo šest trasa, čije su dužine oko 55 kilometara, a prije 15-ak godina bila je u planu samo jedna, duga 30-ak kilometara, tako da to iziskuje više novca. To je prioritet koji će biti na dnevnom redu, a veoma teško je uskladiti i političke i druge interese – istakao je Mitrović.

Nada se da će se pronaći rješenje kako bi se na proljeće moglo krenuti u druge aktivnosti.
– Dio kroz Brčko distrikt je važan za Srpsku da bi spojio autoput od Rače i Bijeljine prema Banjaluci, ali značajna je i trasa od Rače, preko Bijeljine, do Tuzle, Zavidovića, Žepča i Sarajeva. Postoji interes svih strana jer je Brčko čvorište autoputa, važna tačka za Srpsku, FBiH i sam distrikt – zaključio je Mitrović.

Ukupna vrijednost posla, koji dijelom finansira i Turska,  procijenjena je na oko četiri milijarde evra, a početak radova u Srbiji je obilježen u oktobru 2019. u Sremskoj Rači, u prisustvu predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, te članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Računica

Mnogi ekonomisti i političari, od početka priče o izgradnji autoputa koji bi u vidu prstena spojio Beograd i Sarajevo, ističu da je riječ o veoma važnom projektu koji bi dao snažan vjetar u leđa ekonomiji. BiH bi, kako se moglo čuti, postala magistrala za brojne, što ide naruku privredi, turizmu i drugim granama.

 

Izvor: citajfilter.com

Izdvojeno