bdf.brcko@gmail.com

BRČKO: OD NATO TRUPA DO IZLOŽBE HANDKEU, NEGATORU GENOCIDA

Sve je glasnija priča o potrebi izvođenja NATO trupa u Brčko kao strateški bitno područje BiH koje entitet RS presijeca na dva dijela.

Zbog udara na ustavni poredak BiH, teritorijalni integritet i suverenitet u režiji vlasti manjeg bh. entiteta, a što je dobilo istražni epilog pred Tužilaštvom BiH, glasne su i poruke kako je ugrožena stabilnost i mir u zemlji.

Priča o vraćanju nadležnosti i formiranju vojske RS, dovela je i do stava struke kako snage EUFOR-a u BiH više nisu dostatne. Građanstvo Brčkog kaže kako su dugo kreirali atmosferu da svi narodi na ovom prostoru žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih i da se opiru politikama koje će takvu sliku ugroziti.

Osuđuju poteze vlasti RS koji bi narušili dugo građenu koheziju među građanstvom, upravo zbog toga što im je, kažu, izgrađeni sistem života bliži i draži od, kako je nazivaju, dnevne politike.

Za to vrijeme o sve češćem spominjanju Brčkog u negativnom ili konekstu opasnom podneblja, stav je dala i lokalna skupština.

Kazali su kako su, umjesto zatezanja odnosa i dizanja tenzija, okrenuti investicijama, ekonomiji i kreiranju boljeg ambijenta za život svojim građanima. Da stvar bude gora, kao odgovor na pozivanje NATO-a u ovaj kraj, Akademija nauka i umjetnosti RS-a povodom 30 godina funkcioniranja entiteta, baš večeras planira otvoriti izložbu posvećenu liku i djelu Petera Handkea, nobelovca čija se nagrada sporila jer je domaćoj i međunarodnoj javnosti poznat kao glasni negator genocida i osoba koja licitira sa kostima ubijenih Srebreničana te ismijava bol srebreničkih majki.

Iz Udruženja logoraša Brčkog kažu nam kako je ovo vid provokacije, da su i danas žive slike tortura koje su proživjeli u okolnim logorima, do jedva čekane razmjene. Prema njihovom stavu, iz RS-a dođu, “naprave Belaj” i odu. Suprotstavljaju se takvoj politici riječima, što ne znači da izložba neće biti postavljena.

Za to vrijeme gradske vlasti kažu kako institucije iza događaja ne stoje. No, djelovanje se očekivalo od specijalnog izaslanika za Brčko, ovdašnjeg međunarodnog supervozora za Distrikt. Ništa se nije desilo. No, osude jesu. Opet građanstva koje ne želi da ih se dijeli po torovima. Kažu, preblizu im je granica, da bi trpjeli ludost dalekih politika.

 

 

(Melina Rašidović)

Izdvojeno