bdf.brcko@gmail.com

Usvojen budžet za 2022. u skladu sa zakonskim rokovima

Brčanski Parlament je sinoć, na zasebnoj sjednici, usvojio budžet Distrikta za narednu 2022. godinu, okvirno težak 240 miliona maraka. Dok su u vladajućoj većini zadovoljni činjenicom da je drugi put od formiranja Distrikta budžet usvojen u staroj za novu fiskalnu godinu, zastupnici opozicije smatraju da budžet nije dovoljno razvojni, već je prije svega, socijalno- predizborni.

„Ključna stvar je da smo preraspodjelom, osigurali dodatnih sedam miliona koji će biti preusmjereni za realizaciju kapitalnih projekata za koje je spremna sva potrebna dokumentacija, odnosno koji su već započeti, kao i to da suštinska realizacija budžeta može početi od prvog januara, a ne kao do sada, kroz privremene Odluke o finansiranju, tek od aprila mjeseca“, istakao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Gradonačelnik Esed Kadrić smatra da je veoma bitno što je na ovaj način finasijski osigurana mogućnost za nastavak planiranog rada vlade, iz predhodnog, i u ovom mandatu.

„Ono što je najvažnije jeste da ćemo sada obezbijediti kontinuitet rada brčanske Vlade u smislu realizacije svih budžetskih pozicija, ma o kom segmentu budžeta da se radi. Tim prije jer sad se odmah suštinski, po svim pozicijama može realizovati budžet, za razliku od predhodnih godina kada smo morali čekati četvrti mjesec, odnosno početak aprila“, akcentirao je gradonačelnik Kadrić.

Kad je riječ o stavovima opozicije koja tvrdi da ovogodišnji budžet nije razvojni jer nisu usvojene sektorske strategije, na osnovu kojih kreće operativna strateška potrošnja novca, te da je budžet socijalno-izborni, gradonačelnik smatra da je to sasvim očekivana retorika opozicionih stranaka u brčanskom Parlamentu.

„Svako radi svoj posao. Naše je da uvjerimo javnost da smo ispravno koncipirali budžet, a opozicija takođe ima pravo da uvjerava javnost da budžet za narednu godinu nije dobar. Neka o jednom ili drugom stavu, sude oni koji će budžet konzumirati“, zaključio je Kadrić.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno