bdf.brcko@gmail.com

„Prosvjeta“ Brčko i Konzervativni klub organiziraju obilježavanje 30 godina od osnivanja R Srpske

Predstavnici Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Brčko i Konzervativnog kluba najavili su danas niz aktivnosti kojima će biti obilježeno 30 godina od osnivanja Republike Srpske i obnavljanja rada „Prosvjete“ u našem gradu.

Manifestacija simboličnog naziva „30 dana za 30 rođendana Srpske“ biće “Prosvjetin” doprinos obilježavanju rođendana Republike Srpske.

„Želimo pokazati jedinstvo srpskog naroda u našem gradu i to koliko nam Republika Srpska znači.“ rekao je Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Brčko.

Tridestodnevna manifestacija počela je danas raspisivanjem literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola, rekla je Vedrana Dragičević i najavila da će konkurs biti završen 23.12. 2021. godine, a teme su „I blato je deo rodne grude”, „Rastemo u slobodi“ i „Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje“.

Predstavnik Konzervativnog kluba Brčko Miloš Subotić zahvalio se predstavnicim “Prosvjete” na pozivu za saradnju rekavši da su ponosni i što učestvuju u ovoj manifestaciji.

Organizatori ove manifestacije predvidjeli su niz koncertnih aktivnosti, izložbi i književnih večeri, a već za sutra je najavljeno i veče rodoljubive poezije, koje će biti organizivao u prostorijama “Prosvjete” sa početkom od 17.30 časova.

Spisak aktivnosti za proslavu 30. rođendana Republike Srpske „30 dana za 30 rođendana Srpske“

9. 12. 2021. raspisivanje Literarnog konkursa koji će trajati do 23. 12. 2021. godine ( SPKD“Prosvjeta“ i Konzervativni klub)

10. 12. 2021. god. Veče rodoljubive poezije, prostorije SPKD“Prosvjeta“ Brčko u 17. 30č

14. 12. 2021. god. Veče srpske duhovnosti, tradicije i folklora, Dom kulture u 19č

-Pjevačka grupa „Bosiljak“

– članovi Folklorne sekcije SPKD“Prosvjeta“ Brčko, dječije grupe i veterani

– Muški vizantijski hor „Sveti Roman Melod“

-Ženski vizantijski hor „Sveta Anastasija Srpska“

– 15. 12. 2021. god. promocija knjige dekana Pravnog fakulteta u Istočnom Novom Sarajevu „Ustavni poredak BiH“ Gorana Markovića. Gost će na istoj govoriti na temu „Značaj i položaj Brčko distrikta za RS“ u KAC „Patrijarh srpski Pavle“ u 18č

17. 12. 2021. godine  u KAC “Patrijarh srpski Pavle“ u 18č, promocija knjige „Srpski identitet“, učesnici prof. dr Miloš Ković, prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Slobodan Reljić i Dejan Mastilović

23. 12. 2021. god. Izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu- priređivači prof. dr Milivoje Unković, prof. dr Ranko Popović, promocija Unkovićeve „Monografije“, Prosvjetina Galerija „Sava Šumanović“ u 18 č

27. 12. 2021. godine promocija knjige Slavka Basare u izdanju Odbora za pomoć Srbima na KiM, Kulturno – administrativni centar“ Patrijarh srpski Pavle“ u 18č

29.12.2021. god. Promocija Zbornika SPKD“Prosvjeta“ Brčko povodom 30 godina od obnove rada SPKD“Prosvjeta“ u Brčkom, KAC“Patrijarh srpski Pavle“ u 18č

8.1. 2022. Oslikavanje murala i bakljada – Konzervativni klub

9. 1. 2022. Proglašenje pobjednika literarnog konkursa u KAC“Patrijarh srpski Pavle“ poslije liturgije, a nakon toga i druženje sa pjesnicima ( SPKD“Prosvjeta“ i Konzervativni klub)

10. 1. 2022. Svečana akademija u Domu kulture u 12č

Pošto se ove godine navršava i 30 godina od obnove rada SPKD “Prosvjeta“ Brčko, a uzimajući u obzir i novonastalu epidemiološku situaciju zbog koje nismo bili u mogućnosti da obilježimo ovaj značajan jubilej, SPKD “Prosvjeta“ će isti obilježiti u okviru gorenavedenih aktivnosti.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno