bdf.brcko@gmail.com

Pojeftinilo gorivo u Brčko Distriktu

Zbog svjetskog tržišta, dobavljača i promjena na burzi bilježe se stalne promjene u cijenama goriva, pa tako i u samoj maloprodaji. Susrećemo se čak i s dnevnim promjenama cijena, a kako nam je kazano, promjena će i dalje biti.

U Brčko distriktu sadašnja cijena za dizel iznosi 2,24 KM, pojeftinio je za pet feninga, a benzin je jeftiniji za četiri feninga i cijena mu je 2,28 KM.

“U idućem periodu, do kraja ove godine očekujemo pad cijena, neki neznačajniji pad, u blažem obliku, odnosno u nešto manjem iznosu, to je trenutna situacija i vidjet ćemo kako će se odvijati”, istaknuo je direktor Brčko gasa, Cvijetin Sofić.

Nisu se samo građani našli u problemu zbog goriva, nego i same benzinske crpke jer je pandemija koronavirusa doprinijela i tome da su građani manje točili gorivo u odnosu na prošle godine zbog nemogućnosti kretanja te su samim time i prihodi oslabljeni.

“U prvom periodu vanrednog stanja, obustave gospodarskih subjekata bila je blokada. Policijski sat, zabrana kretanja, ograničenje kretanja između pojedinih gradova uveliko su utjecali na potrošnju goriva. Sada je situacija nešto bolja”, dodao je Sofić.

Unatoč svemu, stabiliziranje cijena goriva očekuje se ubrzo, ali sve u skladu sa svjetskim tržištem i dobavljačima.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno