bdf.brcko@gmail.com

18. Međunarodna likovna kolonija “Savski cvijet” u Brčko Distriktu

Danas je u prostoru Udruženja likovnih umjetnika „Likum“ Brčko sa radom počela likovna kolonija „Savski cvijet“ Brčko. Na koloniji učestvuje 12 slikara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika „Likum“ Brčko Jusuf Muharemović, otvarajući koloniju rekao je da mu je izuzetno drago zbog činjenice da se ova 18. po redu likovna kolonija u organizaciji LIKUM-a Brčko ipak održava u našem gradu, s obzirom na činjenicu da prošle godine zbog pandemije kolonija „Savski cvijet“ nije održana.

Muharemović je za Radio Brčko kazao da na koloniji vlada pozitivno i radno raspoloženje, dobra slikarska energija, većina učesnika je već pristigla, dok se ostali slikari očekuju tokom dana.

Slike će, nakon procesa sušenja, biti uramljene i prikazane javnosti putem izložbi, a većina od tih djela završava kao poklon nekoj od institucija ili ustanova u Brčko distrikta, iz humanih, ali i umjetničkih razloga, jer su na taj način likovna djela trajno prisutna u javnosti.

Jedna od učesnica likovne kolonije „Savski cvijet“ je i Olga Rajković iz Beograda, koja je kazala da se jako raduje što nakon dvije godine pauze uzrokovane koronom ponovo dolazi u naš grad gdje je stekla poznanstva sa mnogim umjetnicima, a i prijateljima.

Slikar Mustafa Faljić iz Zavidovića poznat je po tome da preferira i slika pejzaže i to uglavnom iz svog kraja, a ovdje će kao slikar „donijeti“ nešto više Bosne.

Radovi sa likovne kolonije „Savski cvijet“ Brčko biće izloženi naredne godine, nakon što se organizira izložba sa prošlog „Savskog cvijeta“ koja nije mogla biti održana znog pandemije.

Likovna kolonija će u našem gradu biti otvorena za građane Distrikta do 13. decembra.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno