bdf.brcko@gmail.com

Ratnom zločincu iz Brčkog smanjena kazna zatvora

Bivšem pripadniku zloglasnih Crvenih beretki Nikoli Vidi-Lujiću iz Brčkog smanjena je kazna zatvora sa šest te će iza rešetaka provesti tri godine i deset mjeseci. Nova sudska odluka donesena je nakon ulaganja žalbe.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je postupak protiv 50-godišnjeg Nikole-Vide Lujića, koji je pred brčanskim pravosuđem, nakon što je dugo bio u bjekstvu, pravosnažno osuđen za razbojništvo i teške krađe počinjene u ovom gradu 2012. godine.
Nakon izručenja iz Njemačke, gdje je prošle godine uhapšen po međunarodnoj potjernici, njemu je pred sudovima distrikta izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri godine i deset mjeseci. Inače, on je prvobitno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina, ali je na odluku suda uložena žalba.

“Tužilaštvo distrikta procesuiralo je Vidu-Lujića jer je u augustu 2012. godine s nepoznatim saizvršiocem, sa ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi, ušao u jednu porodičnu kuću u naselju Potočari kod Brčkog, a potom počinio razbojništvo nad ženskom osobom. Oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju natjerali su žrtvu da im preda zlatni nakit, a zatim joj vezali ruke i noge selotejp trakom. Potom su pretresli prostorije njenog sina, koji je u to vrijeme boravio i Švicarskoj, odakle su oduzeli 6.600 švicarskih franaka, 300 eura i 150 KM te više mobilnih aparata”, navedeno je iz brčanskog tužilaštva.

Sada osuđeni je u novembru iste godine s nepoznatom osobom provalio u još jednu kuću u tom mjestu i oduzeo kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće, nakon čega je sam pokušao provaliti i u jednu trgovinsku radnju u Brčkom.

Vida-Lujić je po potjernici brčanskog pravosuđa iz 2017. godine, uhapšen prošle godine u Njemačkoj. Pošto je izručen Bosni i Hercegovini odmah je pritvoren na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta koje je protiv njega ubrzo podiglo optužnicu za krivična djela razbojništva i teške krađe, kao i za pokušaj tog djela.

Ocijenivši dokazanima optužbe za ova krivična djela iz Krivičnog zakona Distrikta, Osnovni sud osudio je u prvostepenom postupku Vidu-Lujića na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina. Odlučujući po žalbi odbrane, Apelacioni sud distrikta izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni i uračunavanju ekstradicijskog pritvora u kaznu, pravosnažno ga osudivši na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i deset mjeseci.

Podsjetimo, ovaj bivši pripadnik Crvenih beretki ranije je pravosnažno osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u ovom gradu sredinom 1992. godine. Suđenje je provedeno po optužnici Tužilaštva Distrikta, koja je prethodno ustupljena nadležnim organima Republike Srbije.

 

Izvor: kilix.ba

Izdvojeno