bdf.brcko@gmail.com

Pomozite nam da se oslobodimo korupcije u Brčko Distriktu BiH

Korupcija je ambrozija koja se raširila na sav javni sektor, bez izuzetka, i predstavlja trenutno najveću opasnost po razvoj demokratije, humanističke etike i društva uopšte.

Sva tri nivoa vlasti su opterećena ovom pošasti i trend urušavanja povjerenja građana u institucije i ustanove je dosegao svoju kulminaciju. U neformalnim razgovorima sa građanima koje smo imali prethodnih 11 mjeseci kroz projekat “Skenirajmo korupciju”, preko 95% građana ističe da je korupcija prisutna u svim nivoima vlasti, od običnih službenika do rukovodilaca, i da je ona prvi razlog migracije ljudi iz Brčkog i BiH.

Na pogubnost negativne demografske statistike govore brojke; prema “Analizi stanja stanovništva BiH i projekciji za razdoblje od 2020. do 2070. godine” sprovedenog od strane UN-a u BiH bi trebalo živjeti manje od 1,6 miliona ljudi, što predstavlja manje stanovnika od Beograda!

Ako znamo da je korupcija najveći razlog degradacije društva, kao društveno odgovorni članovi tog društva imamo i moralnu i zakonsku obavezu da reagujemo. UG “Demos” Brčko je prepoznao ulogu civilnog sektora u borbu protiv ovog žilavog korova i kroz podršku organizacije CCI realizuje projekat koji za cilj ima zagovaranje što hitnije nabavke CT i MRI aparata i praćanje procesa javnih nabavki istih.

O našim saznanjima smo redovno obavještavali javnost i srećni smo zbog činjenice da je bolnica u Brčko distriktu BiH napokon dobila moderan CT aparat, nakon godina bezuspješnih pokušaja i propalih javnih nabavki. Trenutno se odvija proces javne nabavke i magnetne rezonance koji nam je, takođe, na skeneru, i uskoro ćemo se oglasiti i po ovom pitanju jer je već jedan postupak završio neuspjehom.

Pored ove aktivnosti, fokus u narednom periodu planiramo usmjeriti na fenomen zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru u Brčko distriktu BiH, a posebno u Odjeljenju za obrazovanje gdje smo uočili i najviše nezakonitosti sa elementima korupcije.

Ne smije se dešavati da na birou imamo stručna lica, a da u školama pojedini nastavnici imaju časove preko norme i da im plate budu preko 2 200,00KM. Oni koji rade moraju imati ugovore koji im garantuju sva radna prava, a ne ugovore u kojima nemaju prava ni na zdravstvenu zaštitu.

Ovo važi za sve zaposlene u javnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima.
Ambrozija se mora iščupati iz korijena i svako u BiH mora početi iz svog dvorišta. Brčko distrikt BiH je moje dvorište, pomozite nam u ovom poslu!

UG Demos Brčko

 

Izvor: nula 49

Izdvojeno