bdf.brcko@gmail.com

Suđenje Panteliji Ćurguzu i Željku Slijepčeviću za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog odgođeno

Suđenje Panteliji Ćurguzu i Željku Slijepčeviću, koji se terete za zločin protiv ratnih zarobljenika na području nekadašnje općine Brčko, odgođeno je zbog bolesti drugooptuženog, piše Detektor.

Sudsko vijeće Osnovnog suda Brčko distrikta i predmetni tužilac su pismeno obaviješteni da optuženi Željko Slijepčević danas neće moći pristupiti ročištu zbog bolesti te je zatraženo da suđenje bude odgođeno do daljnjeg.

I prethodno ročište u ovom predmetu, zakazano za 24. novembar 2021. godine, nije održano jer je jedan od članova Sudskog vijeća bio u izolaciji.

Optuženima se stavlja na teret da su u vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području općine Brčko, kao saizvršioci, u septembru 1994. godine vršili nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje i mučenje prema ratnim zarobljenicima.

Ćurguz je, prema optužnici, u tom periodu bio načelnik Štaba 11. kozarsko-dubičke brigade VRS-a, a Slijepčević referent organa bezbjednosti ove brigade.

Nastavak suđenja u ovom predmetu će biti naknadno određen.

 

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno