bdf.brcko@gmail.com

Smijenjen direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta zbog „nanošenje štete ugledu Fonda”

Tokom jučerašnjeg zasjedanja poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH razriješili su dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, Miodraga Todorovića, na prijedlog Upravnog odbora ove ustanove.

Upravni odbor direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH kao razlog smjene je naveo „nanošenje štete ugledu Fonda i neispunjavanje zakonom propisanih odredbi.

– Skupština nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, jer su u okviru te tačke dnevnog reda iznijeti podaci od strane Upravnog odbora o određenim problemima u funkcionisanju Fonda – izjavio je predsjednik Skupštine Siniša Milić, prenosi otisak.ba.

Podsjetimo, o smjeni Todorovića i ranije se govorilo; tačnije, Unija pacijentskih udruženja u Distriktu u septembru tekuće godine upozorila je javnost “da se sprema smjena direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH”.

– Imamo saznanja da se na članove upravnih odbora vrše politički pritisci te da je pozicija direktora Fonda već dodijeljena nekoj političkoj opciji, gdje se ne vodi računa o činjenici da je direktor Fonda na zakonit način izabran na tu poziciju, konkursnom procedurom. Kao što smo u nekoliko navrata naglašavali, sa menadžmentom Fonda, dolaskom gospodina Todorovića, mi imamo odličnu saradnju.

Većina članica Unije ima potpisane memorandume o saradnji sa institucijom na čijem čelu se nalazi Todorović i on je prvi čovjek na poziciji direktora koji je otvorio vrata prema pacijentima, osluškivao naše probleme i prilagođavao se potrebama pacijenata – pisalo je u Saopštenju.

 

Izvor: aloonline

Izdvojeno