bdf.brcko@gmail.com

Pripadnici ARBiH i HVO-a će uvjerenja u vezi sa ratnim periodom uskoro dobijati u Brčkom

Izdavanje potvrda pripadnicima Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane koji su stanovnici Distrikta, početkom naredne godine, biće realizovano u Brčkom. Na ovaj način prestaće potreba pripadnika pomenutih vojnih komponenti da putuju do Orašja odnosno Srebrenika.

„U ovom smislu već je pripremljen Sporazum kojim se razrađuju tehničko-pravni detalji, a koji će predstavnici brčanske i Vlade Federacije, vrlo brzo potpisati. To praktično znači da bi u prvoj-eksperimentalnoj fazi koristili elektronsku bazu podataka, tako da bi mogli izdavati potrebna uvjerenja, ali bez mogućnosti vođenja upravnih postupaka. T

o bi trebalo profunkcionisati već početkom naredne godine“, naglasio je šef Službe za boračka pitanja i civilne žrtve rata brčanske Vlade, Senad Bešić.

Nakon ove prve faze, kad se utvrdi da postoji funkcionalan sistem, uposlenici službe će stvarati dalje preduslove za drugu fazu.

„Ona podrazumijeva fizičko prenošenje kompletne dokumentacije u Distrikt, čime će cijeli projekat biti i finaliziran odnosno okončan“, akcentirao je Bešić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno