bdf.brcko@gmail.com

RS planira neustavni Dan RS obilježiti i u Brčko Distriktu BiH

Odbor za proslavu Dana RS 2022. godine održao je danas prvu sjednicu, kojom je predsjedavala predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, a utvrđeno je da proslava počinje 8. januara, a završava 10. januara obilježavanjem u Brčko Distriktu.

Na sjednici Odbora, održanoj u Palati RS u Banjaluci, izabran je Odbor za proslavu Dana RS, “usvojen preliminarni prijedlog Programa proslave jubilarne 30. godišnjice Republike Srpske i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike”, prenosi SRNA-e.

“Članovi Odbora, povodom proslave Dana RS 2022. godine, utvrdili su da će centralni događaji biti svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani `Borik`”, saopšteno je iz Kabineta entitetske predsjednice.

Programom je predviđena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koja će biti upriličena u Palati RS, kao i polaganje vijenaca i cvijeća na spomenike palim borcima Vojske Republike Srpske, Vojničko groblje “Mali Zejtinlik”, Spomenik borcima NOR-a, Spomen-kosturnici, Spomenik banjalučkim bebama i na spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske dr. Milana Jelića.

“Završnica proslave Dana RS bit će u znaku svečanog vatrometa, a na platou ispred Palate RS, predviđen je nastup Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske, kao i koncerti muzičkih umjetnika iz Republike Srpske i Srbije, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović”, navedeno je.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2019. godine ponovno je proglasio 9. januar neustavnim Dan Republike Srpske.

U obrazloženju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine navodi se: “U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine”.

Izvor: N1

Izdvojeno