bdf.brcko@gmail.com

Radnici javne uprave Distrikta spremaju tužbu protiv Vlade

Radnici javne uprave Brčko distrikta uz podršku Sindikata spremaju tužbu protiv Vlade zbog neuplaćivanja naknada za topli obrok.

Radnici javne uprave Brčko distrikta mjesecima nisu primili naknadu za topli obrok. Prema Zakonu o radu, koji je stupio na snagu 1. januara prošle godine, isplata je obavezna. Međutim, tek prošli mjesec isplaćena je prva naknada u iznosu 5 KM po radnom danu.

„Tužba je samo za neisplaćene mjesec od stupanja na snagu zakona o radu, jer smatramo da smo diskriminisani u odnosu na druge radnike. Primoravaju se poslodavci u realnom sektoru da isplaćuju topli obrok, dok to Vlada nije radila.“, kazao je za BN Igor Babić – predsjednik Sindikata Brčko distrikta.

U ovom slučaju oštećeni su svi budžetski korisnici, sa izuzetkom javnih preduzeća. Neka od njih su isplaćivala topli obrok, ali ni tu nije sve regulisano u korist radnika.

„Odlukom skupštine da se ujednači topli obrok na 5 KM radnici Komunalnog preduzeća su oštećeni, jer se njihov topli obrok isplaćivao u visini 7 KM, a kada je donesena odluka da se uvrsti topli obrok, njima se smnajio koeficijent na platu i sada su dovedeni u situaciju da im je smanjena plata direktno, kazao je Bbaić i dodoao da će sindikat sve učiniti da se ta odluka ispravi i da ta odluka ne stupi na snagu, ili ako stupi da im se sistematizacijom, koja je u toku taj iznos nadoknadi.

Svi radnici koji žele da podnesu tužbu, putem web stranice Sinidkata Brčko distrikta biće obavješteni o pravima i obavezama. Sindikalci su pozvali i inspektorat distrikta na ažurnost i kažnjavanje poslodavaca, koji ne rade u skladu sa zakonom.

 

 

Izvor: (BN)

Izdvojeno