bdf.brcko@gmail.com

Obavezna vakcinacija za uposlenike javnih službi i institucije Brčko Distrikta?

Najviše pažnje zastupnika na današnjem prijepodnevnom dijelu zasijedanja brčanskog Parlamenta izazvala je rasprava o epidemiološkoj situaciji u Distriktu uz ocjenu da je ona trenutno pod kontrolom sa blagim usložnjavanjem. Ovom prilikom upućen je dodatni apel građanima za intenziviranje procesa imunizacije.

Prvom dozom u Distriktu vakcinisano je 18.000, a drugom 16.000. građana, što je oko 30 procenata ukupnog stanovništva. Tokom novembra, u primarnom zdravstvu je obavljeno 4.519. pregleda.

„Ovaj podatak nas statistički upozorava da je porast oboljelih, u odnosu na oktobar, 20 procenata“, rekao je direktor Zdravstvenog centra Brčko, Emir Osmanović.

Moramo raditi na jačoj promociji neophodnosti vakcinacije, kaže zastupnik HDZ-a dr Borislav Đulabić, uz konstataciju da oni koji su u kontaktu sa oboljelim kao vakcinisani ne idu u izolaciju, a oni koji nisu imunizirani, kod kontakta sa oboljelim, da se odmah izoluju uz 100 posto plaćeno bolovanje.

„Stoga sam se zalagao i drago mi je što je usvojen zaključak da se sve osobe oboljele od kovida i osobe koje se upućuju u izolaciju zbog kovida, tretiraju kao sve druge osobe kad je u pitanju vođenje i isplaćivanje naknade za privremenu spriječenost za rad“, akcentirao je Đulabić.

Vakcinacija je sve neophodnija i za uposlenike javne uprave i to se već primjenjuje u RS, pa je za očekivati, istakao je Siniša Golić, ispred PDP-a, da tu obavezu imaju i radnici ovdašnje javne uprave.

„Potpuno je realno da, već od narednog mjeseca, svi uposlenici javnih institucija i preduzeća u Distriktu, prilikom dolaska na posao budu obavezni pokazati potvrdu o preležanoj zarazi Covidom 19, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili da se svako jutro imaju obavezu testirati. Stoga smatram da je puno bolje se odmah vakcinisati“, istakao je Golić.
I šef resornog odjeljenja brčanske Vlade Sead Šadić smatra da svi zasjedno moramo činiti više kako bi proces imunizacije bio masovniji i potpuniji.

„U ovom trenutku, na osnovu stavova stručnih ljudi, kategorično tvrdim da je jedini način da pobijedimo pandemiju, upravo masovna imunizacija“, naglasio je Šadić.

Inače, na zasjedanju je jednoglasno prihvaćena i Odluka o kupovini 20.000 metara kvadratnih zemljišta u vlasništu BIMEKSA, po cijeni od 700.000 maraka, na lokalitetu „Farma“, radi rješavanja pitanja pravoslavnog groblja.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno