bdf.brcko@gmail.com

Na graničnom prelazu Brčko uhapšen državljanin Francuske

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su na Graničnom prelazu Brčko državljanina Francuske jer je pokušao prokrijumčariti četvoro državljana Turske.

Turski državljani pokušali su da pređu granicu u ponedjeljak, 29. novembra, sa pasošima koji su glasili na tuđa imena, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Osobe su otkrivene graničnom kontrolom vozila Audi francuskih registarskih oznaka.
Zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje lica, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH.

Daljim operativnim radom i provjerama, pripadnici ove jedinice su došli do stvarnog identiteta lica, te je utvrđeno da je riječ o turskim državljanima koji su nosioci drugih identifikacijskih podataka.

U toku je rad na ovom slučaju.

Bosna i Hercegovina, kao sastavna zemlja takozvane Balkanske rute, posebno je pogođena migrantskim tokovima. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je da je u BiH od 2018. godine u zemlji nelegalno ušlo više od 84.000 migranata.

Naglasio je kako je tek tri posto njih podnijelo zahtjev za azil.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, Lipi, Borićima i Miralu, trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi.

(RSE)

Izdvojeno