bdf.brcko@gmail.com

Brčko pred izazovom: Kako organizirati praznične manifestacije bez bojazni od širenja korone

Pandemija ne zaobilazi ni Brčko, a za nadležne izazov predstavlja organizacija događaja u nadolazećem, prazničnom periodu. Među njima je i novogodišnji koncert, čiji će model održavanja predložiti Krizni štab u zdravstvu, potvrđeno je za Klix.ba.

Na sedmičnom nivou u Brčko distriktu u proteklom periodu otkrivano je okvirno 200 pozitivnih na koronavirus, uz isto toliko oporavljenih osoba, zbog čega nadležni epidemiološku situaciju ocjenjuju stabilnom.

Iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta navode da su od početka pandemije do danas evidentirali osam hiljada oporavljenih od covida-19, istaknuvši da danas procent vakcinisanih prvom dozom iznosi nešto iznad 27 posto i riječ je o 18.500 osoba.

“Od početka marta ka ovamo možemo reći da smo zadovoljni brojem vakcinisanih građana, a zbog dovoljnog broja vakcina koje imamo na raspolaganju, kao lokalna zajednica smo omogućili i apliciranje treće doze. Taj proces je u potpunosti završen kod zdravstvenih profesionalaca, a trenutno vršimo i vakcinaciju građana protiv sezonske gripe”, kazao nam je Sead Šadić, šef spomenutog odjeljenja.

Kažimo i to da je drugom dozom vakcine u Brčkom dosad vakcinisano 16.140 osoba, dok je treću primilo njih 779. Kada je riječ o mjerama, nadležni krizni štab nije donosio nove naredbe, a u fokus svog djelovanja sada stavljaju predstojeće praznike i manifestacije koje ih prate.

“Sjednica Kriznog štaba u zdravstvu će biti održana u četvrtak, gdje ćemo se morati opredijeliti za način organiziranja niza manifestacija koje se planiraju u narednom periodu. Među njima je i novogodišnji koncert, a dat ćemo preporuke Kriznom štabu za zaštitu i spašavanje u kojoj mjeri i na koji način tu i slične aktivnost organizirati, a da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situcije”, otkrio nam je Šadić.

U Brčkom su trenutno aktivno zaražene 733 osobe, na Covid odjeljenju je 18 pacijenata, uz njih još osam koje se nalaze na respiratoru.

“Taj broj za sada nije alarmantan u odnosu na prošlost, kada je na bolničkom liječenju bilo više od 150 osoba. U tom smislu imamo olakšanje i zdravstveni sistem može davati odgovor na redovne aktivnosti koje su neophodne”, istaknuo je Šadić.

U posljednjem turnusu testiranja, od 59 obrađenih uzoraka, tri su bila pozitivna na koronavirus, a minuli epidemiološki presjek zabilježio je i tri smrtna ishoda.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno