bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljena knjiga posvećena dobitnicima priznanja Zlatni ljiljan

U brčanskom Domu Islahijeta sinoć je predstavljena knjiga “Zlatni ljiljani i druga ratna priznanja 108/215. brčanske viteške motorizovane brigade Armije i MUP-a 1992-1995.” autora Muhameda Mujkića.

Organizator promocije je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljani” Brčko distrikt BiH, a uz autora u programu predstavljanja su učestvovali urednik monografije Ćazim Suljević, diplomirani politolog,  i lektorica knjige Emina Pita, profesorica bosanskoga jezika i književnosti.

Autor Muhamed Mujkić je kazao da su u knjizi predstavljene biografije 34 dobitnika priznanja Zlatni ljiljan, četiri biografije dobitnika drugih ratnih priznanja Armije RBiH, te deset biografija dobitnika priznanja Zlatne i Srebrene policijske značke.

– Nažalost,  devet dobitnika priznanja Zlatni ljiljan  je poginulo, a ovo je prilika da se barem knjigom malo odužimo za sve ono što su učinili za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – mišljenja je Mujkić.

Profesorica bosanskoga jezika Emina Pita smatra da je knjiga važna najprije iz razloga što se njome čuva sjećanje na ljude koji su u teškim vremenima bili spremni suprotstaviti se zlu agresije, a zatim i iz razloga što su djela poput ovoga  zavještanje novim generacijama koje nisu upamtile teško vrijeme kada se branila sloboda naše zemlje.

Urednik monografije Ćazim Suljević je kazao da je Muhamed Mujkić najnovijom knjigom odao priznanje jednoj generaciji koja se na ratištu, jednom od najtežih u Bosni i Hercegovini, hrabro suprotstavila agresiji te stvorila pretpostavke za uspostavu Brčko distrikta, ali i očuvanje države Bosne i Hercegovine.

– Muhamed Mujkić je među rijetkim pojednicima u Brčkom koji je dobar dio svoga života posvetio istraživanju i dokumentiranju naše novije prošlosti. Autor je nekoliko najvažnijih djela koja su važna za naše kulturno pamćenje, prije svega  kada je riječ o zločinima nad civilnim stanovništvom u Brčkom. Zbog toga je i najnovija knjiga Muhameda Mujkića dragocjen doprinos izgradnji kulture pamćenja i podsticaj za preispitivanje našega odnosa prema nedavnoj prošlosti – istaknuo je Suljević.

Muhamed Mujkić rođen je 1941. godine u Inđiji. Osnovnu i srednju školu završio je u Brčkom, a diplomirao i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Objavio je veći broj publikacija, posebno o Brčkom, među kojima su i „Brčko – sedam krugova pakla, žrtve o zločinima“, „1992. logor smrti Luka Brčko“, „Majka i očev amanet“ te „Majka – život i sudbina“. Štampao je i knjige „Bosanski rat Dobrice Ćosića“, „Rušenjem ustavnog poretka BiH 1992. godine stvorena je paradržava RS“ i „Karganović ruši Dodika“.

 

 

federalna.ba/Fena

Izdvojeno