bdf.brcko@gmail.com

Svečanom akademijom obilježen Dan državnosti BiH u Brčkom

U organizaciji Udruženja građana „Stećak Brčko“, i uz saradnju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, te Hrvatskim kuturnim društvom „Napredak“, podružnica Brčko, sinoć je upriličena centralna Svečana akademija za Distrikt, a u povodu 25. novembra Dana državnosti BiH.

Veoma je važno da se kroz svečanosti, kakve su i akademije prisjećamo odnosno podsjećamo na značaj 25. novembra za očuvanje i kontinuiteta države i državnosti BiH.

„Neophodno je obilježavati 25. novembar jer to je datum koji se izdiže iznad svih političkih previranja i političkih sukoba jer ima jednu dublju simboliku, nešto što je istorijski utemeljeno i što ne može biti narušeno nikakvim političkim govorima niti dešavanjima“, naglasio je, u ime brčanskog „Stećka“, Safet Imamović.

Različitosti u BiH jesu njena prednost, a Bosna i Hercegovina jeste i ostaje domovina i Hrvata, istakao je ovom prilikom.

„Mi ovdje živimo, blisko surađujemo sa svima te vjerujem da ćemo i u budućnosti našu saradnju u Distriktu, pa i u BiH podići na još viši nivo“, rekao je prvi čovjek brčanskog „Napretka“, fra Mirko Jozić.

Na svečanosti je o istorijskom značaju ZAVNOBiH-a govorio dekan Pravnog fakulteta u Tuzli, profesor dr Amir Karić naglasivši da je 25. novembar jedan od pet fundamentalnih datuma u hiljadugodišnjoj istoriji BiH.

„Među pet datuma su još Dan nezavisnosti, zatim prijem BiH u UN 22. maja 1992., te 1189. godina, kada je Ban Kulin potpisao svoju Povelju, i 950. godina kada se prvi put istorijski u pisanom dokumentu „Upravljanje carstvom“ pominje Bosna“, rekao je profesor Karić.

Sama akademija bila je sjajan spoj umjetnosti i istorijskih činjenica u kojoj su svoj puni doprinos dali i članovi Udruženja mladih „Izvor“ Brčko te zbor Adoro iz Tolise.

Akademiji su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno