bdf.brcko@gmail.com

Denis Zvizdić uputio poruku svim zvaničnicima i upozorio na Dodikov prijedlog

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na svojoj Facebook stranici poručio je da je država Bosna i Hercegovina jedini titular cjelokupne državne imovine.

Osvrnuo se na prijedlog Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, ali i šta je prema Ustavu BiH ispravno.

U nastavku status prenosimo u cijelosti:

“Podsjećam sve međunarodne (a i domaće) zvaničnike koji se bave ili se planiraju baviti temom državne imovine da je Dodikov prijedlog: ”Da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim i domaćim pravom i naravno, sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Ovakve ideje sigurno neće imati podršku u PS BiH, jer je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i usko je povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, koji su isključivo državne – a ne entitetske karakteristike i zbog toga se pitanje državne imovine MORA REGULIRATI ZAKONOM NA DRŽAVNOM NIVOU, što je i stav Ustavnog suda BiH, a i OHR-a.

Dalje, standardi koji su važili za sve zemlje bivše Jugoslavije moraju važiti i za BiH, što znači da je država Bosna i Hercegovina jedini titular cjelokupne državne imovine;

Potrebno je još jednom ponoviti da je Ustavni sud BiH utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH”. (A odluke Ustavnog suda su, prema Ustavu BiH, konačne i obavezujuće).

Bilo bi dobro, imajući u vidu da u državnu imovinu ulazi i tzv. restituciona masa, da se umjesto pokušaja bh entiteta RS da otme državnu imovinu, ozbiljnije posvetimo pitanju restitucije, odnosno denacionalizacije, jer smo praktično ostali među rijetkim državama u Evropi koje nisu izvršile tu obavezu”, napisao je Zvizdić.

 

Izdvojeno