bdf.brcko@gmail.com

Mirsad Kovačević iz Brčkog poklanja bubreg – sebi ostavlja dva

Kad vam život podari da imate višak, koji vam nije neophodan za život, dobrim humanim ljudima ne preostaje ništa drugo nego da poklone – kome treba.

Pa čak i kada je to – bubreg.

Mirsad Kovačević iz Brčkog medicinski je fenomen, ali, po onome što nudi i- humanista. Doktori nemaju objašnjenje, ali on ima tri bubrega. Treći želi da donira.

„Da imam i treći bubreg saznao sam prije pet godina, jer sam osjetio na desnoj strani kao neku malo veću izraslinu. Ljekar opšte prakse mi je rekao da nije ništa. Ali, nisam mogao prepustiti slučaju, otišao sam na dalje pretrage i ultrazvuk je jasno pokazao da imam treći bubreg“, kaže Mirsad.

Doktori su nakon ovog otkrića ostali u čudu, kao i sam Mirsad. Ni sam ne zna kako se to ranije nije otkrilo.

„Ne smeta mi, normalno živim sa njim. Malo je neprijatno jer ga osjetim kako hoda i mogu da ga napipam, ali sa njim funkcionišem normalno“, kaže Mirsad.

Osim što je medicinski fenomen, ovaj pedesetdvogodišnji Brčak je i veliki humanista, jer je odlučio da treći bubreg donira nekome kome je neophodan da nastavi normalno da živi.

„Blizu doktora kod kojeg sam išao na pregled bubrega nalazi se i ordinacija za dijalizu. Vidio sam da ljudi koji nemaju bubreg bore se za svaku sekundu svog života. A ja ih imam tri. Zato sam odlučio da doniram jedan. Nije na prodaju, jer da je na prodaju, to su veliki iznosi“, kaže Mirsad.

U ova teška vremena, kaže, nema srca da od nekog ko je u nevolji, traži novac. Ali, s obzirom da je u teškoj situaciji, živi kao podstanar, nezaposlen, nema nikakvih primanja, ako neko ima i želi od srca da počasti, to neće odbiti.

„Prije godinu dana se pojavio čovjek iz Sarajeva, kojem sam odlučio donirati bubreg, Dao mi je novac, kako bih mogao da uradim nalaze prije operacije, jer to sve košta. Međutim, obolio je od korone i umro. Ono što je ostalo od novca od nalaza, vratio sam porodici“, priča Mirsad.

Međutim, ostao je pri tome da želi da pomogne da nekome spasi život. Želja mu je da pomogne mladoj osobi, pred kojom je život. Svačega se, kaže, nagledao u bolnici. Međutim, najteže će biti odlučiti kome.

“Samo se nadam da će moj bubreg otići dobroj, pravednoj osobi“, rekao je Mirsad.

 

(banjaluka.com)

Izdvojeno