bdf.brcko@gmail.com

Tuzlanska policija razbila lanac prostitucije i u Brčkom

Tuzlanska policija razbila je lanac prostitucije koji se odvijao u Živinicama, Tuzli, Lukavcu i Brčkom, a među uhapšenima Faik Brčaninović (66), koji je osumnjičen kao vođa grupe i za njega je predložen pritvor.

Tuzlansko Kantonalno tužilaštvo predložilo je Opštinskom sudu u Živinicama da odredi jednomjesečni pritvor za šezdesetšestogodišnjeg Faika Brčaninovića iz ove opštine zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo navođenje na prostituciju.

Brčaninović je osumnjičen da je od januara prošle do avgusta ove godine u Tuzli, Živinicama, Lukavcu i Brčkom podsticao više žena na prostituciju i učestvovao u organizovanju pružanja seksualnih usluga za više muškaraca, te tako pribavljao sebi protivpravnu imovinsku korist.

Dio novca od pružanja seksualnih usluga davao je oštećenim ženama, a dio zadržavao za sebe, saopštilo je danas Kantonalno tužilaštvo.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona su, prema nalogu Tužilaštva i naredbi Opštinskog suda u Živinicama, u utorak, 16. novembra, izvršili pretrese na više lokacija u Živinicama, Tuzli, Kalesiji i Brčkom, kada su tri osobe uhapšene.

Nakon kriminalističke obrade, ove osobe su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predate u nadležnost Tužilaštva.

Istraga za navođenje na prostituciju je otvorena i protiv ženske osobe iz Kalesije čiji su inicijali M.B, koja je osumnjičena da je sa Brčaninovićem učestvovala u jednoj radnji u organizovanju pružanja seksualnih usluga.

Nakon ispitivanja u Tužilaštvu, ova osoba je puštena da se brani sa slobode.
Istraga je otvorena i protiv lica iz Tuzle čiji su inicijali I.K, koje je osumnjičeno za krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su, prilikom pretresa stana ovog lica u Tuzli, pronašli pištolj i municiju koje je posjedovao bez važeće dozvole za držanje oružja.
Postupajući tužilac je donio naredbu o sprovođenju istrage i ispitao osumnjičene, te za Brčaninovića stavio prijedlog za određivanje pritvora nadležnom sudu.

 

Agencije

Izdvojeno