bdf.brcko@gmail.com

STRAŠNO! Osman Osmanović stavljen u izolaciju jer je zaražen korona virusom, ročište pomjereno za 6. decembar!

Osmanović stavljen u izolaciju, ročište pomjereno za 6. decembar! Za danas, 18. novembar, pred Višim sudom u Beogradu bilo je zakazano ročište u predmetu Osmanović, na kojem je trebalo biti završeno iznošenje završnih riječi. Ročište je odloženo jer je Osman Osmanović pozitivan na koronavirus.

Ovu informaciju za FACE je potvrdila kćerka Osmana Osmanovića, Anesa Imamović. Ona je kazala da je zdravstveno stanje njenog oca dobro, te da nema simptome virusa, ali da je smješten u desetodnevnu izolaciju. Također je istakla da je njen otac vakcinisan sa dvije doze Pfizera, te da se nada da će to spriječiti pogoršanje stanja.
Podsjećamo da se Osman Osmanović nalazi u pritvoru u Srbiji od novembra 2019.

godine. Osmanoviću se stavlja na teret da je u maju i junu 1992. godine dok je vršio funkciju inspektora RMUP-a BiH počinio navodne ratne zločine na lokalitetu Rasadnik u Gornjem Rahiću nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti. Bosna i Hercegovina je diplomatskim putem trazila izručenje Osmana Osmanovića što je Srbija odbila.

Također, više puta su podnošeni zahtjevi da se Osmanović brani sa slobode uz nanogicu ili kauciju, ali sve ove zahtjeve srbijansko pravosuđe je odbilo.

Iako je nakon hapšenja Edina Vranja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će Srbija sve optužnice protiv bh. državljana ustupiti Bosni i Hercegovini, u slučaju Osmanović i Mujanović to se nije dogodilo. Nakon mnogobrojnih zahtjeva, upita i apela predstavnici ministarstva vanjskih poslova i ministarstva pravde Bosne i Hercegovine primili su članove porodica Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića.

Nakon sastanka samo za FACE su govorile supruga Huseina Mujanovića, Mirsada Kastrat Mujanović i kćerka Osmana Osmanovića, Anesa Imamović. Kazale su da je na sastanku obećano da će nadležne institucije Bosne i Hercegovine uraditi sve kako bi se postiglo najbolje moguće rješenje za Osmanovića i Mujanovića.

Novo ročište u predmetu Osmanović zakazano je za 6. decembar ove godine u 9.30, na kojem će biti završeno iznošenje završnih riječi, a nakon čega će Osmanoviću biti izrečena presuda. Advokat Osmana Osmanovića, Đorđe Dozet, vjeruje da će presuda biti pravedna i oslobađajuća.

Izdvojeno