bdf.brcko@gmail.com

Skoro svaki drugi mladi čovjek želi napustiti BiH

Prema rezultatima istraživanja, 47% mladih u BiH je izrazilo aspiraciju za odlaskom iz zemlje; 23% bi voljelo iz zemlje privremeno otići, dok 24% razmišlja od trajnom odlasku iz zemlje .

Anketa o emigraciji mladih iz Bosne i Hercegovine koja je urađena ove godine pokazala je da 47 posto mladih želi da ode iz ove države. Prema rezultatima istraživanja, 47% mladih u BiH je izrazilo aspiraciju za odlaskom iz zemlje; 23% bi voljelo iz zemlje privremeno otići, dok 24% razmišlja od trajnom odlasku iz zemlje .

“Među onima koji imaju migracijske aspiracije, oko 60% često razmišlja o emigraciji. Preko 40% bi željelo otići sljedeće godine, a 35% je uvjereno da će uspjeti emigrirati iz BiH u namjeravanom periodu.

Većina planira iskoristiti podršku rodbine i svoju ušteđevinu za ostvarivanje migracije, dok 14% još uvijek ne zna kako i gdje mogu doći do potrebnih sredstava”, stoji u ovoj analizi.

Dodaje se da ne postoji statistički značajna razlika u udjelu odgovora između ispitanika koji žive u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, kao ni između ispitanika koji žive u urbanim i ruralnim područjima.

Statistički značajno veći postotak muškaraca je u proteklih dvanaest mjeseci razmišljao o odlasku iz BiH (50%), u poređenju sa ženama (44%).

Također postoji statistički značajno veći postotak ispitanika u dobi od 18 i 19 godina (51%) i od 20 do 24 godine (49%) koji su razmišljali o odlasku iz BiH u posljednjih dvanaest mjeseci, u poređenju s ispitanicima u dobi od 25 do 29 godina (42%).

 

– Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/lifestyle/flash/Skoro-svaki-drugi-mladi-covjek-%C5%BEeli-napustiti-BiH/365761

Izdvojeno