bdf.brcko@gmail.com

Sjećanje na Ljubomira (Jovo) Stavrića 1927-1970: Povodom 60 godina osnivanja Više ekonomsko-komercijalne škole u Brčkom

Povijest svijeta je samo biografija velikih ljudi, zapisao je Thomas Carlyle (Tomas Karlajl)  škotski historičar, filozof, matematičar i esejist. U nedostatku pisane lokalne historije biografije značajnih ličnosti mogu biti od velike koristi za upoznavanje i rekonstrukciju historije grada. Često nas takouspostavljani horizonti sjećanja podsjete na primjere i ličnosti koji mogu biti inspiracijom i uzorom današnjim i budućim generacijama. Jedna od takvih ličnosti iz novije historije Brčkog je Ljubomir Stavrić. Zajedno sa braćom Božidarom i Dimitrijem zaslužuje biti dijelom kulturnog pamćenja Brčkog.

Sjećanja starijih generacija Brčanki i Brčaka na Ljubomira Stavrića uglavnom se vežu za ulogu koju je imao u osnivanju i razvoju Više ekonomsko-komercijalne škole u Brčkom, koja je osnovana prije  60 godina.  Detaljnije upoznavanje sa njegovom biografijom otkriva nam njegov raznovrstan i uspješan angažman u mnogim oblastima društvenog, političkog, obrazovnog i privrednog života Brčkog. Za samo 17 godina radne karijere i 43 godine života Ljubomir Stavrić je uspio postići rezultate vrijedne poštovanja.

Ljubomir Stavrić, sin Jove i Ljubice (rođ. Jovanović), rođen je 14.4.1927. godine u Brčkom gdje je zaključio brak, 17.4.1958. godine, s Bosiljkom Mance, prosvjetnom radnicom, rođenom u Bribiru, općina Gradac. Umro je 9.3.1970. godine u Tuzli, u 43-oj godini života. Stavrićev otac Jovo bio je po zanimanju modni krojač, a Ljubica domaćica. Prerana smrt oca Jove, tokom Drugog svjetskog rata 1942. godine, prisilila je petnaestogodišnjeg Ljubomira da sa majkom preuzme brigu o mlađoj braći. Staranje o braći trajalo je do okončanja njihovog školovanja na visokim školama u Beogradu.

Osnovnu školu, Državnu realnu gimnaziju i Trgovačku akademiju pohađao je u Brčkom  nakon čega odlazi u Beograd gdje upisuje Ekonomski fakultet. Na prvoj godini studija, kao redovni student, prelazi na Novinarsku i diplomatsku školu u Beogradu, diplomatski odsjek. Studij je okončao sa visokom ocjenom i završnim radom kod profesora Alberta Abinuna 27. januara 1953. godine.

Iz sjećanja njegovog bratića i imenjaka Ljubomira izdvajamo: U porodičnoj arhivi brata Božidara čuva se fascikla poštanskih novčanih doznaka brata Ljubomira koje svjedoče o finansijskoj brizi i pomaganju braći za vrijeme njihovog školovanja u Beogradu. Ljubomir Stavrić je bio izuzetno muzikalan. Svirao je violinu i lijepo je pjevao. Uz oca je zavolio šnajderaj. Znamo za kazivanje da je iz Londona gdje je, između ostalog, prisustvovao i krunisanju Kraljice Elizabete, donio neke izuzetno kvalitetne štofove (engleski tvid) od koga je zatim, po povratku sa predavanja, uz pjesmu, braći i sebi, skrojio odijela. Strani jezici su mu išli od ruke.

Iako je planirao diplomatsku karijeru, radni odnos započinje školske 1952/53. godine u Brčkom kao profesor u Srednjoj ekonomskoj školi (kasnije Ekonomska škola Brčko) u kojoj je radio honorarno sve do 1963. godine. Nesebičan i veliki doprinos profesor Stavrić je učinio u razvoju tekstilne industrije, što se doima kao nastavak i nadogradnja ljubavi prema šnajderaju koju je naslijedio od oca Jove. Bio je prvi generalni direktor brčanskog „Interpleta“, koji će se razviti u reginalno poznatu fabriku konfekcijskih proizvoda. Na tom radnom mjestu proveo je dvije godine i to od 1959 do 1961. godine. Društveno-politički angažman Ljubomir Stavrić je krunisao obavljanjem najznačajnije političke funkcije u Brčkom u to vrijeme, kao predsjednik Narodnog odbora općine Brčko (1956).

Najznačajniji projekat koji se, od ideje do utemeljenja, veže za Ljubomira Stavrića bilo je osnivanje Više ekonomsko komercijalne škole u Brčkom. Bila je to prva visoko-obrazovna institucija u sjeveroistočnoj Bosni i prvi primjer decentralizacije visokog obrazovanja koje je do tada bilo rezervisano za regionalne centre u Bosni I Hercegovini.

Viša ekonomsko-komercijalna škola u Brčkom je organizovana kao obrazovna institucija završnog tipa s dvogodišnjim programom školovanja i zvanjem ekonomist, viša stručna sprema tj. prvi stepen ekonomije na tri smjera: komercijalni, knjigovodstveno-finansijski i spoljnotrgovinski. Direktnu saradnju sa privredom šireg područja sjeveroistočne Bosne Škola je ostvarivala preko Zavoda za ekonomiku koji je bio njen sastavni dio. Za petnaest godina rada (1961–1976.) Višu ekonomsko-komercijalnu školu upisalo je ukupno 11880 studenata, od toga 2973 redovnih i 8907 vanrednih. Diplomu ove škole steklo je 3267 studenata, što je više od trećine upisanih. Zanimljivo je podsjetiti da je u tom periodu osnovano 21 istureno odjeljenje Više ekonomsko-komercijalne škole u gradovima i općinama bivše Jugoslavije, od toga 11 u Bosni i Hercegovini i po 4 u Srbiji i Hrvatskoj. Ove činjenice potvrđuju ostvareni kontinuitet u tradiciji ekonomskog obrazovanja u Brčkom, utemeljenog 1885. godine osnivanjem Trgovačke škole i Trgovačke akademije (1923), i ukazuju na regionalni značaj Brčkog u to vrijeme.

U sjećanjima na Ljubomira i njegovu braću, profesor Više ekonomske škole i prvi dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom, prof.dr. Murat Sinanagić je zapisao: Kratak osvrt na pokojnog profesora Ljubomira Stavrića podrazumijeva i podsjećanje na uglednu brčansku porodicu Stavrić. Prije svega, mislim na profesora Ljubu, kako smo ga od milja zvali, i njegova dva brata Dimitrija i Božidara, koga smo u krugu prijatelja zvali Braco. Mićo je bio afirmisani brčanski privrednik, a Božidar je izgradio uspješnu univerzitetsku karijeru kao redovni profesor Univerziteta u Beogradu. Profesora Ljubomira Stavrića sam upoznao na odsluženju vojnog roka. Bio je izuzetno dobar i poduzetan čovjek. Najzaslužniji je za početak moje univerzitetske karijere s obzirom da sam zasnovao radni odnos na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi u Brčkom u vrijeme dok je on bio direktor. Može se reći da je bio utemeljitelj VEKŠ-e, a ova institucija je bila pretpostavka za osnivanje Ekonomskog fakulteta 1976. godine. Ime profesora Ljubomira Stavrića treba biti upisano zlatnim slovima u istoriji ekonomskog obrazovanja u Brčkom i cijeloj sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Ljubomir Stavrić nije dočekao osnivanje Ekonomskog fakulteta u Brčkom, što će se dogoditi šest godina nakon njegove smrti (1976). U znak sjećanja na doprinos Ljubomira Stavrića razvoju i unapređenju ekonomskog obrazovanja u Brčkom tadašnje vlasti su naručile skulpturu/poprsje koju je izradio akademski vajar Sead Ekmečić. Osim činjenice da je Saed Ekmečić bio jedini akademski vajar u Brčkom, Ekmečići (Osman, Fadil,Mevludin i Sead) su njegovali vrlo bliske i prijateljske odnose sa Stavrićima.

Tradicionalno spomenik, ovdje u obliku skulptorske kompozicije-poprsja, smatra se sredstvom službene kanonizacije određenog čovjeka i/ili događaja u kolektivnom pamćenju jedne zajednice. Ovom skulpturom tadašnje vlasti kanoniziraju ličnost Ljubomira Stavrića a izborom mjesta gde je postavljena na posredan način kanonizira se mjesto tj događaj a to je formiranje Ekonomskog fakulteta, čemu je kao što znamo prethodilo formiranje Više ekonomsko-komercijane škole prije 60 godina. U svih tih 45 godina retorika ove i brojnih drugih skulptura u Brčkom je zanijemila i izgubila svoju komunikativnu funkciju-sposobnost da proizvede dojam. I nije to samo karakteristika Brčkog i ovih prostora. Taj fenomen je mnogo ranije zahvatio zapadnu Evropu. Poznati austrijski esejist, pripovjedač i dramatičar Robert Musil je još 1936. godine zapisao: Upada u oči to što ih se ne primjećuje.

Na drugoj, posthumnoj izložbi Seadu Ekmečiću, organizovanoj u Bošnjačkom institutu Adil Zulfikarpašić u Sarajevu u avgustu ove godine, izložena je i skulptura Ljubomira Stavrića. Bila je povodom za saznanje da se u skromnoj pisanoj kulturnoj i općoj historiji Brčkog skoro i ne spominje njegovo ime. Angažovanjem uposlenika Službe za arhiv, uz pomoć rodbine, prijatelja, bivših kolega i učenika pripremljena je skromna biografija (obogaćena sjećanjima) i uređena skulptura koja se nalazi u holu Ekonomskog fakulteta u Brčkom. Vjerujemo da će potaknuti i druge, prije svih Ekonomski fakultet, na dodatni angažman u oživljavanju sjećanja na Ljubomira Stavrića, Višu ekonomsko-komercijalnu školu i brojne druge identitetske tačke značajne za ukupni razvoj Brčkog.

Piše: Ćazim Suljević

Izvori:

Fotografija Ljubomira Stavrića: privatna zbirka Ataha Mahića

Biografija: Služba za arhiv Brčko distrikt BiH, autori Ćazim Suljević i Zagorka Ostojić

Izdvojeno

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...

Na defileu povodom neustavnog 9. januara i ove godine ozloglašeni proruski bajkeri “Noćni vukovi”

Članovi proruske organizacije "Noćni vukovi" učestvovali su na današnjem defileu povodom obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu. Noćni vukovi bili su i prošle godine u...

BRČANSKA BORBA ZA PROMJENE (VLAST): MORAM UĆI U VLAST, STRAŠNO ME SE TIČE

Nakon 30-tak godina vladanja jedna politička partija (SDA) odlazi sa vlasti, a sa time slijedi i gubitak preko hiljadu postavljenja u raznoraznim institucijama, na...

KO I KOJIM CIVILNIM ŽRTVAMA RATA U BRČKOM PODIŽE SPOMENIK?

Gotovo bez bilo kakve javne najave, u zaleđu brčanske Vijećnice ubrzano su započeli građevinski radovi, tako da većina stanovnika Brčko Distrikta ne zna šta...

Arogancija brčanskog pravosuđa: I sudije su ljudi kao i drugi smrtnici i nisu imuni od iskušenja neograničene vlasti

„ i sudije su samo ljudi kao i drugi smrtnici i nisu imuni od iskušenja neograničene vlasti. Iz ovoga nastaje  imperativ  njihovog ograničenja  kako...

ANALIZA: KAKO BRČANSKA VLAST NEODGOVORNO TROŠI JAVNI NOVAC

Da brčanska vlast već godinama pokazuje apsolutnu nesposobnost i neodgovornost u racionalnom i zakonitom trošenju javnog novca može se precizno ilustrirati kroz nekoliko primjera...