bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Parlament usvojio treći rebalans budžeta Distrikta u iznosu od oko 16,5 miliona maraka

Zastupnici brčanskog Parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatili su treći ovogodišnji rebalans budžeta Distrikta u iznosu od 16.400.000 maraka, tako da ukupan budžet Brčko distrikta za tekuću godinu iznosi nešto više od 277 miliona maraka.

Struktura rebalansiranih sredstava sastoji se od oko dva miliona maraka ušteda na različitim pozicijama unutar službi i odjeljenja brčanske Vlade, te oko 14,5 miliona maraka sredstava iz nerealizovanih kapitalnih projekata u minule tri godine, a kojima se ovaj iznos i realizacija kapitalnih projekata omogućavaju i u narednom periodu.

„S obzirom da smo i kroz javne rasprave o budžetu imali primjedbe da se za narednu godinu izvojilo malo novca za kapitalne projekte, svega osam miliona, kroz ovakav rebalans biće obuhvaćeni i neki od prijedloga predstavnika mjesnih zajednica koji su se čuli na javnim raspravama o budžetu za narednu godinu“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

Dio opozicije je iskazao sumnju u uspješnost realizacije kapitalnih projekata, iako su kroz iznos od oko 14,5 miliona maraka zanovljeni i mogu se realizovati u naredne tri godine. Svi zastupnici su, inače, pohvalili prijedloge Odjeljenja za Obrazovanje jer je kroz ovaj rebalans osigurao 180.000 maraka, dovoljno sredstava da svi brčanski studenti koji su aplicirali i ispunjavaju zakonske uslove dobiju stipendije.

„Ovo bi inače trebalo postati pravilo jer novac, posebno za stipendije, u Distriktu nikada nebi trebao biti problem. Pored toga Odjeljenje  za obrazovanje osiguralo je i po 150.000 maraka za izgradnju nova dva obdaništa, onog u Srpskoj Varoši i u MZ Broduša što je u svakom kontekstu za pohvalu. Isto se odnosi i na obezbjeđenih dodatnih 400.000 maraka za nastavak izgradnje fiskulturne dvorane Poljoprivredno-medicinske škole”, istakao je zastupnik PDP-a Siniša Golić.

Inače, kao i većina drugih kapitalnih projekata, i ovi prihvaćeni rebalansom krenuće u realizaciju čim vremenske prilike to dozvole, odnosno od naredne građevinske sezone.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno