bdf.brcko@gmail.com

Optuženi za korupciju usvojili Akcijski plan za borbu protiv korupcije

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i Akcijski plan za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2021. do donošenja Strategije za borbu protiv korupcije u FBiH, koji će biti objavljen na web stranici Vlade FBiH.

Akcijski plan je inoviran u odnosu na prethodni kako bi bio omogućen realniji način djelovanja. Ovaj plan sadrži poglavlja o prevenciji i suzbijanju korupcije, razvijanju svijesti o njenoj štetnosti, kao i o saradnji s građanskim društvom, te o koordinaciji, monitoringu i evaluaciji antikorupcijskih aktivnosti.

Plan je precizirao aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, kao i nositelje aktivnosti. Tim koji je Vlada FBiH formirala je revidirao prethodni plan i uočio njegove nedostatke, a novi prilagodio stanju u federalnim institucijama. Stoga je dosta urađeno na podjeli zadataka u okviru nadležnosti institucija.

Uz to, usvojen je i izvješće o realizaciji strateških ciljeva, utvrđenih Strategijom FBiH za borbu protiv korupcije 2016.-2019. i Akcijskim planom za njenu provedbu.

Zanimljivo, vrh Vlade Federacije je optužen za korupciju tokom pandemije korona virusa, sudski proces trenutačno traje, riječ je o svima dobro znanoj aferi ‘Respiratori’. Iz Vlade FBiH na optuženičkoj klupi su Fadil Novalić i Jelka Milićević. Isto oni koji su danas usvojili Akcijski plan za borbu protiv korupcije.

 

 

Izvor: dnevni.ba

Izdvojeno