bdf.brcko@gmail.com

Uz Dan primirja u Brčkom promovisana knjiga “Himerina krv”

U organizaciji  Konzervativnog  kluba  sinoć je u Brčkom   predstavljena   knjiga “Himerina krv”- roman o Jovanu Dučiću, autora Slaviše Pavlovića.

„Himerina krv“ je prvi roman o Jovanu Dučiću, a prema riječima recenzenta Vladimira Kecmanovića, Slaviša Pavlović je na način dostojan onoga što je vrijedno u srpskoj književnoj tradiciji uspio da osvijetli malo poznate aspekte iz života i rada velikog pisca i diplomate.

Pavlović je ovom prilikom istakao da je on ovim romanom želio da predstavi lik Jovana Dučića nezavisno od onoga što je on bio – veliki pjesnik, patriota i diplomata.
„Želio sam da zavirim u njegov život i sve one stvari što nisu opšte poznate, trudeći se da pokažem da jesu veliki životi teški ali  da su mogući“, istakao je Pavlović.

Na promociji koja je  održana  u kulturno-administrativnom centru Patrijarh srpski  Pavle   rečeno  je da je ovo   ujedno i način da se obilježi Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, uz autora koji se kroz svoj opus često bavio temom Velikog rata, herojstvom i iskušenjima kroz koja je prošao srpski narod početkom XX vijeka. U ime organizatora promocije Cvijetin Pajkanović,predsjednik Konzervativnog kluba u Brčkom kaže da mu je izuzetno drago da ovogodišnju sezonu  kulturnih dešavanja čiji su oni organizatori otvara Slaviša Pavlović sa svojim romanom „Himerina krv“.

Kako je rečeno na sinošnjoj promociji Slaviša Pavlović je do sada objavio romane “Stari zavet”,  “Nema šanse da ne uspem”, “Zavet heroja”, “Apisov apostol”, “Ratnici crne ruke”  i “Himerina krv – roman o Dučiću. Prevođen je na ruski jezik.  Njegov roman “Zavet heroja”, objavljen povodom 100 godina od početka Velikog rata, dva mjeseca je bio na top listi bestseler romana u Rusiji. Predgovor za roman je napisao predsjednik Ruske Dume Sergej Nariškin.Pavlović je bio i stručni konsultant u prvoj sezoni poznate serije “Senke nad Balkanom”.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno