bdf.brcko@gmail.com

Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko ambasadorom John Clint Williamsonom i supervizor Scanlan u posjeti Brčkom

Arbitar Williamson naglasio je da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima izuzetan strateški značaj u Bosni i Hercegovini, kao i da je zadovoljan trenutnom situacijom u Distriktu, te uputio pohvale za zabilježen napredak u proteklih 3 godine u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i borbi protiv korupcije, s obzirom da redovno prati stanje i odvijanje procesa u Distriktu.

Naglasio je da svi akteri moraju biti svjesni da Brčko distrikt BiH uživa specijalan status i da arbitraža kao pravni mehanizam postoji neovisno od Ureda Visokog predstavnika i aktivnosti koje sprovodi međunarodna zajednica u BiH te da je ona garant sigurnosti statusa Distrikta. Arbitar je pozvao čelne ljude Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH da nastave putem postignutog napretka ali i naglasio da ima još puno posla koji se u interesu građana Distrikta treba obaviti te da im kao podrška na raspolaganju uvijek stoji Supervizor za Brčko Scanlan.

„Iskreno se nadam da potrebe za sazivanjem Tribunala neće biti ali želimo da je svima jasno da bi ta opcija bila na raspolaganju ukoliko se procijeni neophodnom.“ Poručio je ambasador Williamson, predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko.

Gradonačelnik Kadrić naglasio je da vlast ulaže enormne napore kako se uprkos negativnom narativukoji je prisutan u medijskim izvještavanjima ne bi distabilizirale institucije ili narušili zdravi multietnički odnosi u Brčko distriktu BiH i da su njegov dolazak i podrška međunarodne zajednice veoma važne za prevazilaženje trenutne krize u Bosni i Hercegovini. On je kazao da postoji još koraka koje je neophodno učiniti kako bi se potpuno sprovela arbitražna odluka od uspostave Distrikta, kao što je formiranje Odjeljenja za pravdu kao i Odjela za finansije u Brčko distriktu što iziskuje izmjene Statuta Brčko distrikta BiH, takođe važnog iskoraka za jačanje institucija Distrikta.

Zvaničnici su iskoristili prisustvo arbitra i supervizora da istaknu svoje negodovanje uslijed izostavljanja Brčko distrikta u raspodjeli sredstava od MMF-a namijenjenih budžetima u BiH za pomoć u prevazilaženju posljedica virusa Korona, čime je učinjena velika nepravda ovoj lokalnoj zajednici u čemu su naišli na potpuno razmijevanje od strane arbitra Williamsona i supervizora Scanlana.

Izdvojeno